Kasza z burakami, jarmużem i orzechami

kasza2

Masa dobra, zyliard cennych składników, esencja wybornych smaków i radość, bo to samo zdrowie. Przepyszna jest kasza z tak podanymi warzywami i podkręcona uprażonymi orzechami. Ale od początku.

Zaczęło się od wspaniałych warsztatów LearnRaw w kuchnio-kawiarni-klubo-świetlicy Aleksandra Barona Solec 44.

„LearnRaw to zajęcia na żywo z profesjonalnymi kucharzami, pasjonatami dobrego jedzenia, autorytetami w świecie kulinarnym oraz lokalnymi producentami żywności. Misją jest poszerzanie wiedzy kulinarnej i dobrą zabawę. Dzięki niedużym grupom widz jest w bezpośrednim kontakcie z prowadzącym. LearnRaw nie jest zajęciami praktycznymi. To pokaz gotowania na żywo, w którym profesjonaliści, pasjonaci czy lokalni dostawcy przygotują jedzenie, podzielą się swoją unikalną wiedzą lub po prostu sprzedadzą kilka swoich patentów.

(źródło: https://www.facebook.com/Learnraw)

Dla mnie LearnRaw to przede wszystkim doskonała sposobność do tego, by oprócz pasji do garów i miłości do jedzenia, zdobyć wiedzę o produktach, sposobach i metodach gotowania. To możliwość obcowania z pasjonującymi ludźmi, którzy swoją wiedzą i miłością do jedzenia bez najmniejszych przeszkód dzielą się z innymi.

Na przedświątecznych warsztatach LearnRaw miała być “walka” pomiędzy Wegetarianką Agnieszką Sułowską – 100% wegetarianką  (Wole Pole – http://www.wolepole.pl/index.php?) i Rzeźnikiem Grzegorzem Kwapniewskim – 100% mięsożercą (Beskidzki Wypas – https://www.facebook.com/pages/Beskidzki-wypas/227912557220358). Było przecudowne spotkanie, wymiana argumentów, wspaniałe opowieści o produktach, jedzeniu i nie tylko oraz wspólny wniosek – dbajmy o to co jemy, skąd pochodzą produkty!

Grzegorz racząc nas niezapomnianymi historiami przygotował aromatyczny gulasz z dzika. Obiecałam sobie, że kupię u Grzegorza masło klarowane. Ależ wspaniale On o maśle mówił! A o dziku i winie… Mam nadzieję, że będę miała możliwość, aby częściej Grzegorza słuchać.

 Agnieszka przygotowała kaszę jaglaną z pieczonymi burakami, topinamburem i jarmużem. Smakowała obłędnie, więc od razu po wykładach złożyłam zamówienie w Agnieszki sklepie WOLEPOLE i przygotowałam podobne danie. Polecam je Wam szczerze. 

Kaszę jaglaną (królową kasz!) możecie zastąpić inną, ulubioną kaszą, np. kaszą jęczmienną. Buraki podczas pieczenia zachowują w sobie wszystkie cenne składniki, a cukier w nich zawarty karmelizuje się, co daje niepowtarzalny, bardzo esencjonalny smak. Warzywa piekłam podlane olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Olej rzepakowy pięknie pachnie, idealnie współgra z warzywami i kaszą. Lekko orzechowy smak, który daje topinambur świetnie pasuje do skorzonery, która podobno w smaku przypomina szparagi. Moim zdaniem jest łagodniejsza.

Uważajcie na obieranie i krojenie skorzonery. Wydziela sok, który za Chiny Ludowe nie schodzi z ubrań. 

Całe danie idealnie podkręcają ciut zrumienione na patelni orzechy włoskie. Kasza z pieczonymi burakami, jarmużem, topinamburem i nie tylko odkwasza organizm, jest pyszna. Zakładam się, że nawet zajadły mięsożerca jej ulegnie.  Z pewnością w niedługim czasie ponownie ją przygotuję.

KASZA Z PIECZONYMI BURAKAMI, JARMUŻEM, TOPINAMBUREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. kubek kaszy jęczmiennej + dwa kubki wrzątku
  2. ząbek czosnku (opcjonalnie)
  3. 5-6 niewielkich buraków
  4. 3 małe korzenie topinamburu
  5. 1 korzeń skorzonery (opcjonalnie)
  6. 3 liście jarmużu
  7. cytryna
  8. 5-6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  9. łyżka posiekanego rozmarynu
  10. łyżka/dwie posiekanej natki pietruszki
  11. sól, ew. pieprz
  12. solidna garść obranych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki, topinambur i skorzonerę (opcjonalnie - jeśli nie uda Wam się kupić, pomińcie) obieramy, myjemy,  kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Liście jarmużu myjemy, odcinamy grube części i same liście skrapiamy sokiem z cytryny - odstawiamy (dodajemy je pod koniec pieczenia warzyw).
  3. Buraki i pozostałe warzywa podlewamy olejem rzepakowym, dodajemy zioła i sól i pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę - co ok. 20 minut mieszając całość.
  4. W połowie pieczenia dodajemy liście jarmużu.
  5. Kubek kaszy zalewamy dwoma kubkami wrzątku przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Do ugotowanej kaszy możemy dodać posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól.
  6. Orzechy podpiekamy kilka minut na rozgrzanej patelni.
  7. Upieczone warzywa mieszamy z ugotowana kaszą, dodajemy zrumienione orzechy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, olejem rzepakowym oraz posypujemy natką pietruszki.
  8. Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kasza1 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Komentarzy

Skomentuj Asia Matyjek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.