KIR ROYAL – mój ulubiony z Prosecco

KIR ROYAL Z PROSECCOKIR to francuski aperitif, w którego skład oryginalnie wchodzi  białe wino oraz  creme de cassis– likier z czarnej porzeczki. Dawno temu na KIR przypadało 2/3 białego wina oraz 1/3 likieru. Obecnie preferuje się 3/4 kieliszka wina i 1/4 likieru.

W napoju KIR ROYAL białe wino zostało zastąpione szampanem.

Do przygotowania mojego KIR ROYAL użyłam bardzo dobrze schłodzonego Proseco oraz likieru z czarnej porzeczki, który latem sama przygotowałam.

Kieliszki do szampana wypełniłam częścią likieru, a następnie dolałam bardzo zimne Proseco.

Likier świetnie przełamuje smak i kwasowość bąbelkowego Proseco. Jest pyszny, spróbujcie go- warto :)

Pozdrowienia, Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *