KISZONE CYTRYNY

CYTRYNY

Smak kiszonych cytryn jest oryginalny i nie do podrobienia. Słony smak przeplata się z kwaśnym, całość wnika do pozostałych aromatów potrawy – czy to mięs czy kasz czy sałatek. 

Kiszone cytryny świetnie podkreślają i podkręcają smak ryby. W zasadzie można je dodawać do każdej potrawy, do której śmiało dorzucilibyście skórkę cytryny. 

Dziś podzielę się z Wami dwoma przepisami na kiszone cytryny – jednym dłuższym, drugim ekspresowym. Oba pochodzą z książki „Jerozolima”, którą napisali Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

Jak piszą autorzy książki: „…kiedy już zaczniesz dodawać plasterki cytryn do potraw – mięs, ryb, soczewicy, kuskusu – przekonasz się, jak łatwo się od nich uzależnić.”

:)

KISZONE CYTRYNY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
SKŁADNIKI
  1. 6 ekologicznych, niewoskowanych cytryn
  2. 6 łyżek grubej soli morskiej
  3. 2 gałązki rozmarynu
  4. 1 duża czerwona chili
  5. sok z 6 cytryn
  6. oliwa
  7. duży słoik na 6 cytryn
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy słoik - sterylizujemy go i dokładnie suszymy.
  2. dokładnie szorujemy cytryny, możemy sparzyć je wrzątkiem.
  3. Każdą cytrynę nacinamy na krzyż od góry do dołu - zostawiamy 2 cm nieprzeciętego spodu.
  4. Do każdej cytryny dodajemy łyżkę soli, zamykamy ją (ściskamy) i umieszczamy w słoju.
  5. Cytryny powinny być dobrze ściśnięte.
  6. Tak przygotowane cytryny zamykamy w słoiku i odstawiamy słój na 1 tydzień.
  7. Po tygodniu odkręcamy słój, dociskamy cytryny tak, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku.
  8. Następnie do słoika dodajemy rozmaryn, chili i sok z cytryny, na wierzch wlewamy cienką warstwę oliwy.
  9. Zakręcamy słoik i odstawiamy go w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.
  10. Im dłużej będziemy kisić cytryny, tym lepiej one będą smakować.
Adapted from "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Adapted from "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
KISZONE CYTRYNY NA SZYBKO
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
SKŁADNIKI
  1. 1 duży słoik ok. 1,5 litra
  2. 1/2 czerwonej chili, posiekanej
  3. 3 łyżki soku z cytryny
  4. 3 ekologiczne, niewoskowane cytryny, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone na jak najcieńsze półplasterki
  5. 35 g drobnego cukru
  6. 1/2 łyżki grubej soli morskiej
  7. 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  8. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  9. 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  10. 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
PRZYGOTOWANIE
  1. W moździerzu tłuczemy chili z 1 łyżeczką soku z cytryny - powinna powstać grudkowata pasta.
  2. Przekładamy pastę do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Całość dokładnie mieszamy rękami, tak aby wszystkie przyprawy zostały wtarte w cytryny.
  4. Tak przygotowane cytryny zostawiamy w misce na całą noc.
  5. Następnego dnia przekładamy cytryny do wysterylizowanego słoja.
  6. Cytryny można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Adapted from "Jerozolima" Yottam Ottolenghi, Sami Tamimi
Adapted from "Jerozolima" Yottam Ottolenghi, Sami Tamimi
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
KISZONE-CYTRYNY

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.