Kaczka w sosie z wiśni i wina i kluski z dziurką

KACZKA-W-SOSIE-WIŚNIOWYM

 

KLUSKI Z DZIURKĄ I KACZKA W SOSIE Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA
Napisz recenzję
Drukuj
***kaczka
  1. 2 piersi kaczki
  2. kubek czerwonego wina
  3. łyżka miodu
  4. 3 łyżki sosu sojowego
  5. łyżka świeżego, startego imbiru
  6. pół łyżeczki cynamonu
  7. sól (ale uważamy, bo słony jest już sos sojowy)
***kluski śląskie
  1. 1 kg ziemniaków
  2. 1 żółtko
  3. mąka ziemniaczana (ok. szklanki)
  4. masło, sól
  5. ***sos wiśniowy
  6. 300 g wiśni
  7. 100 ml czerwonego wina
  8. 1 łyżka cukru
  9. 1 łyżeczka cynamonu
  10. 3 goździki
  11. łyżka mąki ziemniaczanej
***KACZKA
  1. Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Skórę piersi delikatnie i starannie nacinamy ostrym nożem (paski lub na krzyż). Uważamy by nie naciąć mięsa.
  3. W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty – wino, miód, sos sojowy, imbir, cynamon.
  4. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy piersi kaczki.
  5. Piersi wraz z marynatą wkładamy do woreczka foliowego i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
  6. Piersi kaczki po wyjęciu z lodówki odsączamy (marynatę zostawiamy) i zostawiamy aby nabrały temperatury pokojowej.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  8. Rozgrzewamy patelnię.
  9. Na patelni układamy piersi – skórką do dołu i smażymy ok. 4 - 5 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ok. dwóch minut.
  10. Ponownie przewracamy na drugą stronę i smażymy po 1 minucie.
  11. Tak obsmażoną kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  12. Jeśli pierś kaczki jest wyjątkowa gruba, wydłużamy czas w piekarniku do 20 minut.
  13. ***KLUSKI ŚLĄSKIE
  14. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości.
  15. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę, a jeżeli prasy nie mamy, bardzo dokładnie je tłuczemy.
  16. Ziemniaki wykładamy do naczynia i ubijamy na płasko.
  17. Dzielimy je na 4 części. Wyjmujemy 1/4 części ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  18. Dodajemy łyżeczkę soli, żółtko i łyżeczkę masła. Wyrabiamy całość.
  19. Formujemy male kulki i w środku robimy dziurkę.
  20. W garnku gotujemy wodę, solimy.
  21. Do wrzątku wrzucamy kluski. Kiedy kluski wypłyną - są gotowe. Wykładamy je do miski.
  22. ***SOS Z WIŚNI I CZERWONEGO WINA
  23. Do garnka wrzucamy wiśnie (mogą być mrożone).
  24. Zalewamy je połową wina.
  25. Dodajemy cukier brązowy, cynamon i goździki.
  26. Całość trzymamy na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 minut).
  27. W winie które pozostało rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.
  28. Tak przygotowaną mąkę dodajemy do gorącego sosu w garnku i całość szybko mieszamy.
  29. Sos zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji kisielu.
  30. Piersi kaczki po upieczeniu kroimy w plastry. Polewamy je sosem z wiśni i czerwonego wina i podajemy z kluskami.
  31. Kluski możemy wcześniej podsmażyć na maśle.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
KACZKA-I-FENOCCHIO

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *