Kofty wołowe z sosem sezamowym

kofty wołowe

Kofty wołowe są pyszną propozycją obiadową. Doskonałe mięso, pachnące ziołami i czosnkiem, podkręcone orzeszkami pini i gałką muszkatołową doskonale odnalazło się w towarzystwie sosu przygotowanego z gęstego jogurtu i pasty tahini. Już na talerzu kotleciki polewamy palonym masłem. Obłędne jest to połączenie.

Całość podałam z ryżem szafranowym.

Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis „Kofta b’siniyah” z ksiażki „Jerozolima” aut. Yottam Ottolenghi i Sami Tamimi. 

KOFTY WOŁOWE Z ORZESZKAMI PINI I SOSEM SEZAMOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
45 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
45 min
SKŁADNIKI
  1. na 18 kotlecików
  2. 800 g mielonej wołowiny
  3. 1 cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 50 g orzeszków pini
  6. garść zielonej pietruszki
  7. 1 papryczka chili bez nasion
  8. 1/2 łyżeczki cynamonu
  9. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  10. 1/2 łyżeczki kuminu
  11. 1 łyżeczka pieprzu
  12. 1 1/2 łyżeczka soli
  13. olej do smażenia
sos
  1. 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  2. 2 solidne łyżki pasty tahini
  3. 2 łyżki soku z cytryny
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 20 g orzeszków pini
  6. papryka słodka do oprószenia
  7. sol, pieprz do smaku
dodatkowo
  1. 3 łyżki masła (do polania kotelcików przed podaniem)
  2. natka pietruszki do oprószenia całości
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie składniki na kotleciki przekładamy do miski (zmielone mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chili, uprażone orzeszki pini - prażymy je chwilę na suchej patelni, posiekaną natkę oraz przyprawy).
  2. Mięso wraz z dodatkami bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Dokładnie je ściskamy, aby nie rozwaliły się przy smażeniu i pieczeniu).
  3. Sos: mieszamy ze sobą jogurt, pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, uprażone orzeszki pini i przyprawy. Sos chłodzimy w lodówce.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Kofty smażymy na sporym ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony (będą średnio wysmażone).
  6. Jeśli chcemy je podać dobrze wysmażone, wstawiamy je na 2-4 minuty do piekarnika.
  7. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Czekamy aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo, uważamy jednak by się nie spaliło.
  8. Kofty podajemy z sosem sezamowym.
  9. Całe danie polewamy palonym masłem, oprószamy słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
  1. Surowe, przygotowane kotleciki możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.
Adapted from "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Adapted from "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kofty wołowe kofty wołowe kofty wołowe kofty wołowe

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *