Kolorowe marchewki z jajkiem w koszulce

SAŁATKA-Z-KOLOROWYCH-MARCHEWEK

A dokładnie – kolorowe marchewki smażone na maśle z czosnkiem, ziołami podane z jajkiem w koszulce.

Do dzieła więc! Marchewki i ostre noże w dłoń. A następnie – patelnia, masło, garść ziół, czosnek w łupinkach i sól. I na tym koniec. Smażą się marchewki pięknie i chłoną smaki. I rumienią na myśl o tym, że dorzucę do nich za chwil kilka garść zielonego, świeżego groszku, a później jajko, w którym ukryte jest to, co najlepsze – płynne żółtko.

I już.

Smażyłam, bo czasu na piekarnik nie miałam.

Smażyłam, bo gotowanie smaków nie chłonie.

Smażyłam, bo kontrolę nad ich kolorem i chrupkością miałam pełną!

Prawie jak wiersz, co? A za oknem słońce i wiosna i żyć się chce :)

 

Pozdrowienia, Asia

KOLOROWE MARCHEWKI SMAŻONE NA MAŚLE PODANE Z JAJKIEM W KOSZULCE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na dwie porcje
  2. kolorowe marchewki* (ok. 10 sztuk)
  3. łyżka oliwy z oliwek
  4. dwie/trzy łyżki masła
  5. gałązka rozmarynu
  6. garść świeżego tymianku
  7. 6 ząbków czosnku w łupinkach (lub pół główki czosnku w łupince)
  8. garść świeżego, zielonego groszku (może być mrożony)
  9. sól (użyłam różowej)
  10. świeżo mielony pieprz
  11. 2 jajka wiejskie
  12. łyżka octu
  13. łyżka majonezu (do podania już na talerzu do jajka) - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż w cienki słupki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewki, dodajemy masło.
  3. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy zioła i czosnek, mieszamy całość.
  4. Marchewki smażymy na maśle wraz z czosnkiem i ziołami przewracając je co jakiś czas (co kilka minut).
  5. Marchewki będą miękły i podsmażały się, złapią chrupiącą skórkę.
  6. Marchewki smażymy ok 20-30 minut, aż będę lekko miękkie (al dente).
  7. Pod koniec smażenia do marchewek dodajemy groszek, całość solimy do smaku.
  8. W garnku gotujemy spora ilość wody, dodajemy sól i ocet.
  9. Jajko wbijamy do małej miseczki, a kiedy woda zacznie się gotować, wolnym ruchem wlewamy je do wrzątku.
  10. Po dodaniu jajka do garnka z wrzątkiem przez chwilę nie robimy zupełnie nic. Kiedy po chwili białko się zetnie, delikatnie łyżką zbieramy białko jajka formując owalny kształt.
  11. Jajko zostawiamy we wrzątku przez 3 minuty. Po tym czasie białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
  12. Po 3 minutach wyjmujemy jajko na ręcznik papierowy i wbijamy drugie jajko.
  13. Na przygotowany talerz wykładamy marchewki. Możemy dodać czosnek (będzie miękki, sam wyjdzie z łupinki). Na marchewki nakładamy jajko.
  14. Całość oprószamy solą, dodajemy zioła, skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.
  15. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę domowego majonezu.
Uwagi
  1. *Jeśli nie uda Wam się kupić kolorowych marchewek, użyjcie pomarańczowych :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
MARCHEWKI-SMAŻONE-NA-MAŚLE KOLOROWE-MARCHEWKI-I-JAJKO-W-KOSZULCE SMAŻONE-KOLOROWE-MARCHEWKI

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.