Konfitura malinowa z wanilią

pyszna konfitura malinowa z prawdziwą wanilią

Sposobów na zimową, malinową radość jest kilka. Aby cieszyć się malinowym smakiem wtedy kiedy za oknem szaro i buro, maliny możemy po prostu zamrozić. Możemy również przygotować z malin mus czy też konfiturę. Stawiam na wszystkie sposoby, ale dzisiejszy polecam szczególnie. Połączenie malin, brązowego cukru i wanilii jest pyszne. Tak przesmażona konfitura czaruje rubinowym kolorem i ujmuje waniliowym posmakiem. Konfitura malinowa z wanilią może być dodatkiem do chałki muśniętej odrobiną pachnącego masła. Konfiturę malinową możemy dodawać do ciast i naleśników. Konfiturę malinową możemy zamrozić i przygotować z niej lody z mascarpone. Ciepła konfitura malinowa może być sosem do deserów czy lodów waniliowych.

I w końcu… Konfiturę malinową możemy dodawać do drinków (np. do Martini czy Prosecco) .

:)

 

KONFITURA MALINOWA Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
SKŁADNIKI
  1. dwa kubki malin
  2. 150 g cukru
  3. 150 ml wody
  4. laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
  1. Maliny zasypujemy cukrem. Należy przemieszać całość.
  2. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy maliny z cukrem, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu.
  3. Po chwili dodajemy wodę, mieszamy.
  4. Kiedy maliny zaczną bulgotać dodajemy ziarna z laski wanilii wraz z całą laską.
  5. Konfiturę smażymy na małym ogniu ok 30 minut.
  6. Powinna ładnie zgęstnieć, wtedy będzie gotowa.
Uwagi
  1. W ten sam sposób możemy "zagospodarować" inne owoce, np. wiśnie - z wiśniówki :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
konfitura malinowa z wanilią maliny konfitura malinowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.