KONFITURA RABARBAROWA Z IMBIREM I JABŁUSZKIEM

KONFITURA RABARBAROWA Z IMBIREM I JABŁUSZKIEMSkoro ostatnio tyle o Słoikach, to proszę bardzo! :) Dziś mój pierwszy wiosenny słoik. Zamknęłam w nim smak, zapach i wspomnienie dzieciństwa.

Mowa o konfiturze rabarbarowej, którą wzbogaciłam imbirem. Idealnie smakuje z naleśnikiem, placuszkiem czy innym ciastem. Do rabarbaru oprócz imbiru dorzuciłam pół jabłuszka. Na dziś to pyszność rabarbarowa nr 1. Na wieczór przygotowałam drugą pyszność rabarbarową :)

 

    • SKŁADNIKI:
    • * 5 łodyg rabarbaru
    • * 1 cm korzenia imbiru
    • * pół jabłka
    • * niepełny kubek cukru

KONFITURA RABARBAROWA Z IMBIREM I JABŁUSZKIEMPRZYGOTOWANIE:

Rabarbar dokładnie myjemy i jeśli jest twardy, obieramy go. Kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnuszka. Dodajemy starty imbir, pokrojone jabłko. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min, często mieszając. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i na kilkanaście minut odwracamy do góry dnem, aby Słoik się zamknął (jakkolwiek to brzmi!! :))

 

Smacznego!

Asia :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *