Konfitura truskawkowa z miętą

Truskawki można już kupić za 9 zł za kilogram. Są dorodne, dojrzałe i słodkie. Czas więc ukryć ich cudny smak w słoiku. Przedstawiam super przepis na konfiturę podkręconą miętą. Zdradzę Wam sekret, że mięta jest moją fanaberią, która świetnie komponuje się z truskawką. Możecie jednak zamiast mięty dodać skórkę z cytryny czy imbir. Do dzieła :)

Konfitura truskawkowa z miętą
Serves 4
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 1 kg truskawek
  2. szklanka cukru (może być brązowy)
  3. sok z połówki cytryny
  4. garść listków mięty
PRZYGOTOWANIE
  1. Truskawki myjemy, odcinamy zielone listki, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka.
  2. Miętę rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek.
  3. Truskawki zasypujemy cukrem i mieszamy co jakiś czas.
  4. Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały gaz.
  5. Truskawki gotujemy do rozpuszczenia cukru, trzymamy na małym ogniu, mieszamy.
  6. Do truskawek dodajemy sok z cytryny.
  7. Po ok 45 minutach nasza konfitura truskawkowa z miętą powinna być gęsta.
  8. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  9. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
  10. Możemy też konfiturę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżo upieczoną chałką czy goframi.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *