Konfitura truskawkowa z miętą

Truskawki można już kupić za 9 zł za kilogram. Są dorodne, dojrzałe i słodkie. Czas więc ukryć ich cudny smak w słoiku. Przedstawiam super przepis na konfiturę podkręconą miętą. Zdradzę Wam sekret, że mięta jest moją fanaberią, która świetnie komponuje się z truskawką. Możecie jednak zamiast mięty dodać skórkę z cytryny czy imbir. Do dzieła :)

Konfitura truskawkowa z miętą
Serves 4
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. 1 kg truskawek
  2. szklanka cukru (może być brązowy)
  3. sok z połówki cytryny
  4. garść listków mięty
PRZYGOTOWANIE
  1. Truskawki myjemy, odcinamy zielone listki, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka.
  2. Miętę rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek.
  3. Truskawki zasypujemy cukrem i mieszamy co jakiś czas.
  4. Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały gaz.
  5. Truskawki gotujemy do rozpuszczenia cukru, trzymamy na małym ogniu, mieszamy.
  6. Do truskawek dodajemy sok z cytryny.
  7. Po ok 45 minutach nasza konfitura truskawkowa z miętą powinna być gęsta.
  8. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  9. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
  10. Możemy też konfiturę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżo upieczoną chałką czy goframi.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Komentarze do “Konfitura truskawkowa z miętą

  1. Przepis bardzo mi się spodobał 😊, robię krok w krok jak w przepisie, ale po dodaniu soku z cytryny już gotuję dobre pół h i zamiast gęstnieć, jest co raz bardziej rzadsza :( wątpię, by nagle w ciągu ostatnich 15 min zgęstniała. Co robić? Eh… Zobaczymy, coś pokombinuję, jeśli za kwadrans nic się nie zmieni.

    1. Dzień dobry, jak poszło? Takie dżemy/konfitury mają to do siebie, że potrzebują czasu by zgęstnieć. Być może owoce miały więcej wody niż moje. Dodanie cukru i smażenie sprawia, że cukier karmelizuje się i konfitura zgęstnieje w garnku, a potem dodatkowo po wystudzeniu.
      To jednak nigdy nie będzie taki dżem jak ze sklepu. Taki uzyskamy po dodaniu cukru żelującego.

      Czekam na wieści, pozdrowienia :) asia

      1. Robiłam ponad godzinę, w końcu przelałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam tak jak w przepisie. Troszkę mi zostało, więc dałam do miseczki i kilka dni później spróbowałam. Po prostu pycha!!! Z czasem ładnie zgęstniało. Teraz będę robić wg tego przepisu :) Też uwielbiam miętę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *