Konfitura z rabarbaru

konfitura z rabarabru

Tęsknię za nim zimą. Lubię więc jego smak zamknąć w słoiku. W tym roku przygotowałam słoikowy kompot rabarbarowy i rabarbarową konfiturę. Lekko podgrzana świetnie smakuje z lodami waniliowymi. Dodana do porannej owsianki czy jaglanki, przełamuje delikatny smak śniadania.

A przygotowanie jest banalne – kroimy, smażymy, mieszamy…

KONFITURA 

KONFITURA Z RABARABRU
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 kg rabarbaru
  2. 2 kubki cukru (lub 500 g cukru żelującego)
  3. sok z całej cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki (nie obierałam mojego rabarbaru).
  2. Rabarbar przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy go na godzinę.
  3. Po tym czasie włączamy niewielki gaz i gotujemy rabarbar.
  4. Całość często mieszamy.
  5. Rabarbar z cukrem gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny,
  6. Gorący, rozpadający się rabarbar przekładamy do wyparzonych słoików.
  7. Słoiki zamykamy szczelnie i odstawiamy je do góry nogami do wystygnięcia. Dzięki temu "zamkną się".
Uwagi
  1. Do tak przygotowanej konfitury możemy dodać wanilię, jabłko, truskawkę lub starty imbir.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
konfitura z rabarbaru konfitura z rabarbaru

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *