KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEMRobiłam już kiedyś podobne koszyczki – masę jajeczno śmietanową wraz z łosoeiem zapiekałam. Koszyczki podałam na ciepło. Tym razem koszyczki z ciasta brick były na zimno. Ciasto brick można formować dowolnie – płaty ciasta są cienkie jak pergamin. Wypełniłam nim nasmarowane masłem foremki do babeczek i zapiekłam. 

Ciasto brick kupuję w Leclercu. Jest tanie – 10 arkuszy kosztuje ok. 3 zł. Jeśli będziecie mieli problem z kupnem takiego ciasta, koszyczki możecie zrobić z ciasta filo, francuskiego lub kruchego.

Moje koszyczki wypełniłam chrzanowym serkiem Almette. Do każdego koszyczka dodałam kawałek awokado, kilka kaparów i wędzonego łososia. Całość posypałam sezamem i skropiłam sosem mango (kupiłam w Lidlu, jest super!)

Koszyczki możecie wypełnić dowolnym farszem. Może to być pesto i grillowany kurczak. Może to być owocowy serek i ziarna granatu. Koszyczki są świetną przekąską, wspaniale wyglądają i dobrze smakują :)

KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ciasto brick
  2. dwie łyżki masła
  3. serek Almette chrzanowy
  4. awokado
  5. łosoś wędzony
  6. sok z limonki
  7. kapary
  8. ziarna sezamu
  9. sos mango
  10. kolendra
PRZYGOTOWANIE
  1. Arkusze ciasta brick przecinamy nożyczkami na cztery części.
  2. Masło rozpuszczamy.
  3. Formę do babeczek (użyłam metalowej na 12 babeczek) smarujemy masłem.
  4. Do każdej foremki wkładamy 4-5 kwadratów ciasta.
  5. Każdy kawałek ciasta delikatnie przesmarowujemy masłem.
  6. Ciasto układamy tak, by końce były obok siebie – tworzymy dowolny kształt.
  7. Tak ułożone platy ciasta zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor – ok. 10, 15 minut.
  8. Arkusze ciasta są bardzo cienkie i delikatne, pilnujmy więc by się nie spaliły.
  9. Po upieczeniu studzimy koszyczki i delikatnie wyjmujemy je z formy.
  10. Za pomocą małej łyżeczki napełniamy każdy koszyczek serkiem.
  11. Łososia i awokado skrapiamy sokiem z limonki.
  12. Kawałki łososia dodajemy do każdego koszyczka.
  13. Dodajemy również kapary, posypujemy całość sezamem i polewamy kropelką sosu mango.
  14. Opcjonalnie, jesli lubimy możemy całość posypać posiekaną, świeżą kolendrą.
Uwagi
  1. Wypełnienie koszyczków może być dowolne. Może to być serek chrzanowy z łososiem, a może być pieczona pierś kaczki pokrojona w cienkie paski i skropiona sosem teryiaki. Dowolność i wyobraźnia wskazana :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

 

KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

 

 

 

KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.