Krem mandarynkowy

Krem Mandarynkowy

Robiłam już krem cytrynowy – lemon curd. Robiłam tez krem pomarańczowy i z czerwonej porzeczki. Przyszedł czas na krem mandarynkowy. Jest obłędny. Kapitalnie smakuje jako dodatek do ciast, ciasteczek i bez.

Z podanego przepisu otrzymacie ok 300-400 ml kremu (dwa małe słoiczki). Krem mandarynkowy jest dość słodki, więc jeśli nie przepadacie za słodkościami, zmniejszcie ilość cukru.

Mój krem mandarynkowy wykorzystałam do przygotowania cudnej bezy. Przepis niebawem :)

Zapraszam do zakupu pięknej, świątecznej książki, której jestem współautorką :)

„Zapach Świąt – link do sklepu

Krem Mandarynkowy
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 7 mandarynek (sok)
  2. pół cytryny (sok)
  3. 8 łyżek cukru pudru
  4. 60 g masła
  5. 3 jajka
PRZYGOTOWANIE
  1. Mandarynki szorujemy porządnie, osuszamy. Ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok, przelewamy do garnuszka.
  2. Do garnuszka dodajemy sok z połowy cytryny, cukier puder oraz masło. Podgrzewamy całość.
  3. Garnuszek trzymamy na małym ogniu ok 7-10 minut.
  4. Jajka myjemy, wbijamy do miski, porządnie roztrzepujemy.
  5. Roztrzepane i spienione jaja malutkim strumieniem wlewamy do garnuszka. Mieszamy całość intensywnie i cały czas.
  6. Krem w garnuszku trzymamy na ogniu jeszcze tylko chwilę, cały czas mieszamy.
  7. Kiedy zacznie pyrkać, przelewamy go do czystej miski i schładzamy (balkon, lodówka).
  8. Podczas schładzania krem ładnie zgęstnieje.
  9. Przekładamy go do wyparzonych, czystych słoiczków.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 Krem Mandarynkowy

Print Friendly

Komentarze do “Krem mandarynkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *