Krem z pomidorów z mascarpone i migdałami

krem z pomidorów z mascarpone i migdałami

Błyskawiczny i pyszny do przygotowania – mój ulubiony krem z pomidorów z mascarpone i prażonymi migdałami. 

Przygotowanie tej zupy to chwila – możemy wykorzystać pyszne i aromatyczne, najlepsze teraz pomidory, a możemy użyć dobrej pasty pomidorowej. Możemy dodać garść świeżej bazylii, a możemy też krem wzbogacić pesto. Obowiązuje dowolność. Ma być jednak pysznie i zdrowo. I tak będzie :)

KREM Z POMIDORÓW Z MASCARPONE I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
SKŁADNIKI
  1. (dla 3 osób)
  2. 1 kg świeżych pomidorów lub pasta pomidorowa np. Passata Rustica CIRIO (400 ml)
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek
  4. Cebula
  5. Ząbek czosnku
  6. Niepełna szklanka wody
  7. 2 solidne łyżki pesto Genovese
  8. 3 łyżki płatków migdałów
  9. sól morska
  10. świeżo mielony pieprz
  11. po 1 łyżce mascarpone na porcję
PRZYGOTOWANIE
  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Kiedy oliwa zacznie pachnieć cebulą i czosnkiem i kiedy cebula zmięknie (ok. 3 min), wlewamy pastę pomidorową.
  2. Jeśli mamy świeże pomidory, obieramy je ze skórki i dodajemy pokrojone na patelnię. Po podsmażeniu miksujemy pomidory na gładką masę.
  3. Krem gotujemy na małym ogniu, dodajemy wodę oraz pesto.
  4. Całość mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Krem nakładamy do misek. Do każdej porcji dajemy łyżkę zimnego mascarpone oraz łyżkę lekko uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.
  6. Krem możemy na koniec skropić dobrą oliwą z oliwek i dodać listek bazylii.
Uwagi
  1. Do przygotowania tej zupy możemy użyć świeżych pomidorów lub pasty pomidorowej.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
krem z pomidorów z mascarpone

Print Friendly

Komentarze do “Krem z pomidorów z mascarpone i migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *