Krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym

KREM SZCZAWIOWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM I CHRUPIĄCĄ SZYNKĄJeśli macie ochotę na garść informacji o szczawiu i nie tylko, zapraszam do HelloZdrowie! :)

 W końcu jest. Wyczekany ON – szczaw. Nie znam osoby, której nie kojarzyłby się z dzieciństwem, wakacjami i zupą szczawiową zabielaną śmietaną, obowiązkowo z jajkiem. Tym razem zamiast kurzego wybieramy przepiórcze.

Szczaw doceniał już Hipokrates. Szczawiowe liście zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów, a także neutralizującego wolne rodniki beta-karotenu, więc zupa szczawiowa to odmładzający prezent dla naszej skóry. W szczawiu znajdziemy także magnez, wapń, krzem i żelazo.  Zielone listki są niskokaloryczne – 100 g szczawiu dostarcza tylko ok. 20 kalorii. Warto jednak jeść go z umiarem, a to ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy. Substancja ta wiąże się z wapniem, tworząc związek nieprzyswajalny dla organizmu. Złogi szczawianu wapnia mogą przyczynić się do powstania kamieni nerkowych. W umiarkowanych ilościach szczaw to jednak samo zdrowie.

Szczaw sprawdzi się nie tylko w zupie szczawiowej. Jest świetnym dodatkiem do sałat, sosów czy kanapek. Świetnie pasuje do ryb. Szczęściarzami są ci, u których dziko rośnie. Dziki gatunek bowiem jest o wiele smaczniejszy, bo bardziej kwaśny, o drobniejszych listkach. Teraz jest jego czas – świeży jest o wiele lepszy niż słoikowy przecier.

Jeśli macie ochotę na letnią zupę szczawiową, pozwólcie sobie na małą wariację na temat tego klasyka. Co powiecie na krem szczawiowy z jajkiem przepiórczym i chipsami z szynki? Jajka przepiórcze są bogatsze w składniki odżywcze od kurzych, nie zawierają cholesterolu i są świetnym źródłem fosforu. Poza tym mają naprawdę duże żółtka i są przepyszne!

KREM SZCZAWIOWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 l bulionu (warzywnego)
  2. młoda marchewka
  3. młoda pietruszka
  4. pęczek szczawiu
  5. 200 śmietany 12%
  6. jajka przepiórcze (po 2 na porcję)
  7. szynka wiejska (plasterek na porcję)
PRZYGOTOWANIE
  1. Bulion podgrzewamy w garnku.
  2. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone warzywa (pietruszkę i marchewkę).
  3. Całość gotujemy wolno na małym ogniu.
  4. Szczaw dokładnie płuczemy, kroimy i dodajemy do bulionu.
  5. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut.
  6. Kiedy szczaw zmięknie, zupę miksujemy na gładko, rozprowadzamy śmietanę, mieszamy.
  7. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo.
  8. Plastry szynki grillujemy na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.
  9. Zupę szczawiową przelewamy do miseczki, dodajemy ugotowane na twardo jajka przepiórcze oraz zwinięte, chrupiące kawałki szynki. Pycha!
Adapted from Hello Zdrowie
Adapted from Hello Zdrowie
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

KREM SZCZAWIOWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM I CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *