Krem z pieczonych buraków i jabłek

zupa-krem-z-pieczonych-buraków

To, że figa buja się w maku, gruszka ma romans z pietruszką, a marchewka miewa regularne zaloty z groszkiem wiedziałam od dawna. Okazało się, że w gronie romansujących, idealnie dobranych zalotników znalazł się również burak z jabłkiem. 

Wprawdzie surówka z buraka i jabłka towarzyszy mi od dzieciństwa, jednak nigdy pieczonego buraka nie połączyłam z jabłkiem w tak zdecydowany, zupno-kremowy sposób.

Burak wcześniej w miodzie upieczony wpadł na zaloty do jabłka z porem podsmażonego. Powstał z tego wszystkiego pyszny krem – słodki i aromatyczny za sprawą miodu i jabłuszka. Już na talerzu do tego roześmianego towarzystwa dodałam uprażone orzechy laskowe (mogą być też włoskie), kozi ser i kolendrę. Całość skropiłam oliwą z oliwek i balsamico.

Pyszny to romans buraka z jabłkiem, daję słowo!

 

Smacznego,

A.

JABŁKOWY KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ok. 1 kg pieczonych buraków (upiekłam żółte i czerwone)*
  2. ok. 5-6 pieczonych marchewek*
  3. łyżka masła
  4. por
  5. spore jabłko
  6. ok. 1 l bulionu warzywnego
  7. sól, pieprz - do smaku
  8. ocet balsamiczny - ok 3-4 łyżek (do smaku)
  9. 3-4 łyżki oliwek z oliwek
  10. orzechy włoskie, kozi ser, kolendra - do podania wraz z zupą na talerzu
PRZYGOTOWANIE
  1. Pora dokładnie myjemy, kroimy w plastry i przekładamy na sitko. Pora przelewamy wrzącą wodą. Dzięki temu por straci swoją ostrość i będzie delikatny.
  2. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy pora.
  3. Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne, kroimy je w kostkę, dodajemy do pora. Całość podsmażamy kilka minut.
  4. Do pora i jabłka dodajemy buraki i marchewki wraz z sosem powstałym przy pieczeniu.
  5. Wszystkie składniki dusimy ok. 5 - 7 minut, następnie dodajemy do nich gorący bulion.
  6. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut po czym miksujemy ją na gładki krem, dodajemy oliwę z oliwek.
  7. Krem doprawiamy do smaku - solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  8. Orzechy prażymy na patelni.
  9. Zupę podajemy wraz z kozim serem, orzechami i kolendrą (lub fetą i innymi ziołami).
Uwagi
  1. *Aby upiec buraki i marchewkę wystarczy obrane warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i miodem i piec godzinę w 200 stopniach.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 *Za przepis bardzo dziękuję Pani Maryli, która stawia na nogi ciało, duszę i jak widać żołądek :)

krem-z-buraka-i-jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.