Krem z pieczonego kalafiora

krem z pieczonego kalafiora

Skoro przepis na pieczonego kalafiora już znamy i wiemy, że tak upieczony kalafior smakuje pysznie, czas na zupę. Ale nie z rozgotowanymi różyczkami kalafiora, mlekiem zabielaną. Czas na krem z pieczonego kalafiora, który podamy z listkami chrupiącej, usmażonej na maśle szałwii. 

Doskonała jest ta zupa. Smacznego.

KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. pół upieczonego kalafiora
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 2 na koniec)
  3. 1 szalotka (lub mała cebulka)
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 4 szklanki bulionu warzywnego
  6. *dodatkowo: 2 łyżki masła, 10 listków szałwii
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku, na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, dodajemy posiekany czosnek, a kiedy zacznie pachnieć, dokładamy upieczone różyczki kalafiora.
  2. Całość mieszamy, a po minucie - dwóch, zalewamy wszystko bulionem.
  3. Gotujemy zupę na małym ogniu ok. 15 minut.
  4. Po tym czasie dokładnie miksujemy zupę dolewając pod koniec łyżkę/dwie oliwy z oliwek.
  5. Krem podajemy z chrupiącymi listkami szałwii, które smażmy chwilę z jednej i drugiej strony na maśle.
Uwagi
  1. Do kremu z pieczonego kalafiora pasuje również tarty parmezan. Jeśli więc macie ochotę, dodajecie do zupy listki szałwii, masło szałwią pachnące i łyżkę tartego parmezanu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
krem z pieczonego kalafiora krem z pieczonego kalafiora

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *