Krem z pietruszki z kaszanką i jabłuszkiem

Taki oto krem zmalowałam – aksamitny, biały, zimą i gałką muszkatołową pachnący – krem z pietruszki i ziemniaka. Aby dodać mu charakteru, tuż przed zjedzeniem, do każdej porcji dodałam przesmażone na maśle jabłuszko z odrobiną majeranku i chrupiącą, usmażoną kaszanką.

Krem z pietruszki jest zupą kapitalnie pyszną. Podawać go można z różnymi dodatkami (np. z chrupiącym boczkiem czy roztopionym serem). Super sprawdza się też na zupowe śniadanie :)

Krem

Krem z pietruszki i ziemniaka z kaszanką i jabłuszkiem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *duży garnek dla 5-6 osób
  2. 10 sporych pietruszek
  3. 5 ziemniaków
  4. 2- 2,5 l bulionu
  5. łyżka masła
  6. pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  7. sól, pieprz, odrobina cukru
  8. kaszanka
  9. jabłuszko
  10. szczypta majeranku
  11. masło do podsmażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka.
  2. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  3. Po ugotowaniu warzywa miksujemy i doprawiamy - świeżo starą gałką, solą, pieprzem, odrobiną cukru.
  4. Dodajemy masełko, mieszamy.
  5. Zupa w smaku jest delikatna, ale czuć w niej przyprawy.
  6. Na patelni, na maśle podsmażamy kawałki jabłka, oprószamy je majerankiem.
  7. Na tej samej patelni podsmażamy plasterki kaszanki.
  8. Gorącą zupę podajemy z jabłuszkiem i kaszanką.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *