Krewetki w pomidorach

Nie ma lepszego przepisu niż ten na krewetki w pomidorach. A to dlatego, że to przepis, który najlepiej na świecie robi mój Tata. Mój Tata kocha smaki, kocha jedzenie, uwielbia gotować. Mój kochany tata bardzo lubi odwiedzać nowe miejsca i smakować różne pyszności. I chyba właśnie dlatego On robi te krewetki najlepiej na świecie.

Tata nauczył się przygotowania tego dania w Hamburgu u Vincenzo Andronaco, gdzie w kuchni króluje Fabio. Jemy takie krewetki od kilkunastu lat. Są najlepsze, a co bardzo istotne – krewetki w pomidorach robi się w mig i bardzo prosto.

Krewetki w pomidorach
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. 500 g surowych krewetek tygrysich
  3. 10 łyżek oliwy z oliwek
  4. 5 ząbków czosnku
  5. 2 małe suszone papryczki (peperoncino) lub chili (ostre)****
  6. 2 puszki pomidorów bez skóry
  7. chlust brandy lub whisky (zerknij na film poniżej)
  8. sól
  9. pieprz
  10. solidna garść natki pietruszki
  11. bagietka lub inne dobre, jasne pieczywo
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, zalewamy go oliwą (w miseczce).
  2. Krewetki myjemy. Jeśli nie są oczyszczone, usuwamy jelito (czarna nitka). Każdą tuszkę krewetki przecinamy wzdłuż (powinna mieć dwa rozcięcia - na górze i dole).Zostawiamy krewetki w pancerzu.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem, dodajemy peperoncino.
  4. Kiedy czosnek zacznie pachnieć dodajemy pomidory z puszki.
  5. Jeśli pomidory są całe, rozdrabniamy je łyżką na mniejsze kawałki.
  6. Całość trzymamy na ogniu, lekko gotujemy.
  7. Wrzucamy krewetki, mieszamy całość, trzymamy minutę.
  8. Dodajemy alkohol, czekamy chwilę, flambirujemy (podpalamy całość)***
  9. Kiedy ogień zniknie, mieszamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Krewetki w pomidorach gotujemy max 5-7 minut (z szarych powinny stać się pomarańczowe).
  11. Doprawione i gotowe danie na koniec posypujemy posiekaną natką.
  12. Krewetki wcinamy z pieczywem, które maczamy w sosie :)
Uwagi
  1. *** alkohol powinien odparować
  2. *** jeśli chcecie, możecie pominąć alkohol
  3. ****jeśli chcecie by danie nie było ostre, użyjcie jednej papryczki
Adapted from Tata Apoloniusz
Adapted from Tata Apoloniusz
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 flambirowanie Taty :)

kliknij TU IMG_6438

5 Komentarz

  • KaFka

    Witam, czy mogę użyć tych małych krewetek zamiast tygrysich? Nie lubię się z nimi “bawić” przy stole

  • andrew

    Czaderskie!! Dzisiaj robię..

  • Jarek

    Rewelacyjny przepis. Nie zrobiłem 100% z przepisu bo nie miałem ani brandy ani papryczek peperoncino.
    Dałem białe wytrawne wino, cukier i papryczki piri piri. Spociliśmy się nieco przy jedzeniu ale smak jest mega!!!
    Dawno nie jadłem takiej dobrej krewetki.
    Dziękuję serdecznie i pozdrawiam ?

Skomentuj KaFka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.