KREWETKI Z MANGO, CHILI I KOLENDRĄ w sosie z limonki i białego wina

KREWETKI Z MANGO, CHILI I KOLENDRĄ w sosie z limonki i białego winaKurcze, to było to, czego dziś potrzebowałam. Krewetki, mango i białe wino – gotowe w 15 minut. Połączenie idealne – słowo daję.

SKŁADNIKI:

* oliwa z oliwek

* 2 ząbki czosnku

* mały kawałek chili

* kilka/kilkanaście krewetek

KREWETKI Z MANGO, CHILI I KOLENDRĄ w sosie z limonki i białego wina* dojrzałe, słodziutkie mango

* sok z limonki + kilka plastrów limonki

* białe wino

* garść świeżej kolendry

* ziarna sezamu

* sól, pieprz – do smaku

* opcjonalnie – jeśli uda się Wam kupić – sos z Marks&Spencer (ten ze zdjęcia – pyszny!!!)

KREWETKI Z MANGO, CHILI I KOLENDRĄ w sosie z limonki i białego winaPRZYGOTOWANIE:

Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek wraz z chili. Dodajemy krewetki bez skorupek (oczyszczone i dokładnie umyte). Soczyste mango obieramy ze skórki i kroimy w paski (użyłam pół mango). Mango dodajemy do krewetek, czosnku i chili. Całość podsypujemy sezamem. Wyciskamy sok z limonki oraz dodajemy kilka jej plastrów. Podlewamy wszystko winem – ok. 100 ml – ale w sumie wedle uznania. Mieszamy wszystko do połączenia się smaków. Kiedy krewetki nabiorą pięknego koloru, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz solidną garść posiekanej kolendry.

KREWETKI Z MANGO, CHILI I KOLENDRĄ w sosie z limonki i białego winaMoje mango – krewetki podlałam też przepysznym sosem z Marks&Spencer. To sos, który zawiera w sobie mango, chili, kolendrę, tajską bazylię oraz trawę cytrynową. Jako mega fanka Marks&Spencer, szczerze polecam ten sos. Jeśli jednak nie macie tego sklepu w swoim mieście, nie martwcie się, sos, który powstanie z połączenia wszystkich smaków, których wcześniej użyliście jest boski :)

Smacznego!

Asia :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *