Krucha tarta z mascarpone i owocami

krucha tarta z mascarpone i owocami

Krucha tarta z mascarpone i owocami to najprostszy sposób na letni deser. Kiedy owoców letnich mamy wysyp – od truskawek po borówki, jagody, agrest, maliny, porzeczki, jest pięknie i pysznie. Ale kiedy owoców letnich jeszcze nie ma, spokojnie możemy użyć owoców mrożonych. 

Do dzieła więc. Wystarczy podpiec kruchy spód, wypełnić go śmietanką ubitą z mascarpone i nałożyć owoce. 

Pozdrowienia, Asia

 

KRUCHA TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI
Tarta z kruchego ciasta z mascarpone i letnimi owocami.
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. *ciasto kruche słodkie
  2. 330 g mąki pszennej
  3. 200 g zimnego masła
  4. żółtko
  5. 3 łyżki cukru pudru
  6. masło + bułka tarta do posmarowania formy
  7. *masa z owocami
  8. 200 ml zimnej śmietanki 30%
  9. 200 g mascarpone
  10. 2 łyżki cukru pudru
  11. świeże owoce – np. Truskawki i jagody
  12. cukier puder + listki mięty
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
  2. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
  6. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor.
  7. Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę śmietanowo-serkową.
  8. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
  9. Dodajemy mascarpone, łączymy całość.
  10. Owoce myjemy i osuszamy.
  11. Upieczone ciasto studzimy.
  12. Na ciasto nakładamy masę śmietanowo-serkową, dodajemy owoce. Całość oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą miętą.
Uwagi
  1. Możemy użyć dowolnych owoców - truskawek, malin, wiśni, porzeczek - takich, na jakie aktualnie mamy ochotę (mogą być mrożone).
  2. Tartę przechowujemy w chłodnym miejscu - masa śmietankowo-serkowa będzie miała lepszą konsystencję.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 tarta-owocowa tarta ze świeżymi owocami tarta z jagodami i truskawkami krucha tarta z mascarpone i owocami

 

4 Komentarzy

Skomentuj NATALI Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.