KRUCHE CIASTECZKA

kruche ciasteczkaTo najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Są esencją wszystkiego, co ciastka powinny mieć. Pachną wanilią i masłem są delikatne i kruche. Nie można się im oprzeć :)

Z podanych składników upiekłam dwie blachy ciastek.

SKŁADNIKI: 

* 120 g masła

* 120 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki

* 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)

* 150 g mąki krupczatki

* 110 g mąki ziemniaczanej

* cukier puder do posypania

kruche ciasteczkaPRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną, sok z limonki lub cytryny oraz esencję waniliową. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką łączymy w kulę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty.

Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Po upieczeniu ciastka studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zakochanych Walentynek :)

Asia

5kruche ciasteczka

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *