KRUCHE, CYTRYNOWE CIASTECZKA

Kruche, pyszne, pachnące masłem i cytryną, a dodatkowo piękne, bo ozdobione posypką – takie są te ciasteczka. Robi się je prosto (jak wszystko :)), są świetnym dodatkiem do herbaty czy kawy.

 

 

 

 

 

 

KRUCHE CYTRYNOWE CIASTECZKASKŁADNIKI:

    • * 120 g masła
    • * 120 g cukru pudru
    • * 2 żółtka
    • * 2 łyzeczka soku z cytryny
    • * skórka otarta z całej cytryny
    • * 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • * 150 g mąki krupczatki
    • * 110 g mąki ziemniaczanej
    • * kolorowe posypki

 

KRUCHE CYTRYNOWE CIASTECZKAPRZYGOTOWANIE:

W misce ucieramy mikserem masło wraz z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, esencję z wanilii, sok i skórkę z cytryny – ucieramy wszystko razem.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy kształty. Wycięte ciasteczka przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy cukrowymi posypkami. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach.

 

 

Pozdrowienia dla Magdy i Przemka z Grandessy :)

Smacznego, Asia :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *