KRUPNIK! wersja tylko dla dorosłych :)

KRUPNIK WÓDKAPodtrzymuję piątkową tradycję i przedstawiam Wam pyszny i ekspresowy przepis na krupnik w wersji alkoholowej- jak na początek weekendu przystało :)

Słodycz miodu cudnie komponuje się z korą cynamonu i ziarenkami wanilii, a ziele angielskie idealnie współgra z cytrynową skórką. Nalewka podana na ciepło smakuje obłędnie. Pokusiłam się o pewien eksperyment…

Nie spodziewając się szału, wlałam do garnuszka jeden kieliszek nalewki i dodałam łyżeczkę masła, Całość podgrzałam. Co za zapach! Co za smak! Wszystkie składniki łącząc się przypominały lekko ajerkoniak, lecz od razu można było też wyczuć miód i cytrynę. Smak boski.

Postanowiłam iść na całość i do maślanej wersji krupniku przelanej z powrotem do garnuszka dodałam kostkę gorzkiej czekolady. Nie uwierzycie! Niebo w gębie! Nie oszukuję! :) Wszystko potwierdza moja Teściowa, która dziś została moją testerką.

Polecam Wam szczerze mój krupnik. Wersja podstawowa idealna jest na chłodne wieczory. I choć w czasie przygotowywania tej nalewki przez okno wleciała do mnie biedronka (wykorzystałam ją jako modelkę- jest na ostatnim zdjęciu), to zima wraca do nas Moi Drodzy. Rozgrzewajmy się więc! :)

Krupnik z masełkiem czy czekoladą jest idealny deserową porą. Jeśli ktoś nie lubi słodkich nalewek czy likierów radzę pozostać przy wersji podstawowej. Wszystkim miłośnikom ajerkoniaczku czy wiśniówki szczerze polecam wszystkie kombinacje!

KRUPNIK WÓDKA

SKŁADNIKI: (na 200 g wódki)

* pół szklanki miodu

* pół szklanki wody

* ćwierć laski wanilii

* kawałek kory cynamonu

* 5 ziarenek ziela angielskiego

* 5 goździków

* skórka starta z 1 cytryny (+ 1 plasterek cytryny)

*opcjonalnie- masło, gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

* W garnuszku podgrzewamy miód i wlewamy wodę. Dodajemy korę cynamonu, ziele angielskie, goździki, skórkę z cytryny, plasterek cytryny oraz ziarna wanilii wraz z całą laską. Całość mieszamy, lekko wyciskamy sos z plastra cytryny i zagotowujemy. Przygotowany syrop lekko studzimy. Pomalutku wlewamy wódkę. Całość ponownie podgrzewamy. Gotowe :)

* W wersji masełkowej na 1 kieliszek przypada niecała łyżeczka masła. Masło dodajemy do garnuszka do ciepłego krupniku. Mieszamy do połączenia się składników.

* W wersji czekoladowej- do podstawowego krupniku lub też krupniku masełkowego, na 1 kieliszek dodajemy pokruszoną 1 kostkę gorzkiej czekolady. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Udanego weekendu :)

Asia

KRUPNIK WÓDKA

5 Komentarz

Skomentuj Andrzej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.