Kulebiak

Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem

Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem

Zapraszam do zakupu pięknej, świątecznej książki, której jestem współautorką :)

„Zapach Świąt – link do sklepu

Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 6-8 osób)
  2. - czerwona kapusta – ½ główki
  3. - żurawina błotna – 1 słoik 200g
  4. - żurawina suszona 50g
  5. - olej 30ml
  6. - boczek surowy 250g
  7. - ocet jabłkowy 30ml
  8. - cukier 20g
  9. - cydr – 250ml
  10. - miód 30ml
  11. - anyż – 3 gwiazdki
  12. - tymianek 2 gałązki
  13. - Sól morska i pieprz młotkowany do dekoracji
Ciasto
  1. - 0,5kg mąki pszennej
  2. - 200ml ciepłej wody
  3. - 30g drożdży
  4. - 30 g masła
  5. - 30g oleju
  6. - 2 jaja
  7. - 1 żółtko
  8. - 15g cukru
  9. - 5g soli
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasto na kulebiak robimy dwuetapowo.
  2. Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z cukrem – tworzymy rozczyn.
  3. Czekamy 15min aż drożdże zaczną pracować.
  4. W międzyczasie wysypujemy mąkę do miski i mieszamy ją z masłem, olejem, jajami i solą. Następnie wlewamy rozczyn i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe musi odchodzić od palców.
  6. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Zabieramy się za farsz.
  8. Kapustę kroimy na ćwiartki i cienkie paski.
  9. Boczek czyścimy z chrząstek i skóry i kroimy w cienkie plastry.
  10. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy boczek.
  11. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kapustę.
  12. Boczek przewracamy tak aby równo się zgrillował i podlewamy go miodem i cydrem, dodajemy anyż, dusimy do miękkości.
  13. Kapustę skrapiamy octem jabłkowym, solimy i pieprzymy, lekko przesypujemy cukrem i dalej smażymy.
  14. Po kilku minutach, dodajemy żurawinę błotną i suszoną i dusimy aż uzyskamy gęsty sos i odpowiednią teksturę kapusty.
  15. Pamiętajmy, że modra kapusta ma być chrupka nie rozgotowana. Całość studzimy.
  16. W międzyczasie zdejmujemy boczek z ognia, studzimy i kroimy w kostkę.
  17. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, należy je cienko rozwałkować.
  18. Na prawie całą powierzchnię ciasta nakładamy farsz z kapusty. Koniecznie dobrze zredukowanej, bez płynu!
  19. Dorzucamy glazurowany boczek i zwijamy jak makowiec, zawijając boki jak na roladę.
  20. Na obydwu bokach robimy dziurki tak aby powietrze mogło się wydostawać podczas pieczenia, dzięki czemu unikniemy popękania ciasta.
  21. Kulebiak smarujemy żółtkiem, sypiemy z wierzchu solą morską pieprzem młotkowanym i świeżym tymiankiem.
  22. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1h.
  23. Kulebiak można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *