Kurczak pieczony z farszem z ziemniaków i jabłek

 

*Przepis z warsztatów z Andrzejem Polanem – Kurczak Zagrodowy

*fot. Julita Strzałkowska

Kurczak pieczony z farszem z ziemniaków i jabłek
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *Kurczak Zagrodowy cały 1 szt.
  2. Pieczywo tostowe 4 kromki
  3. Ziemniak gotowany 4 szt.
  4. Jabłka 2 szt.
  5. Masło 200 g
  6. Miód do smaku np. wielokwiatowy
  7. Jajko 1 szt.
  8. Cząber świeży lub suszony
  9. Sól i pieprz
  10. Natka pietruszki
  11. **Sos z brusznicy i gorczycy
  12. Sos z pieczenia Kurczaka Zagrodowego
  13. Brusznica leśna 100 g
  14. Cukier 50 g
  15. Śmietana 30% 150 ml
  16. Musztarda francuska
PRZYGOTOWANIE
  1. Kurczaka Zagrodowego dzień wcześniej wrzucamy do solanki (30 g soli na litr wody).
  2. Pieczywo tostowe kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie masła, podobnie postępujemy z cebulą, którą smażymy na złoty kolor.
  3. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, miodem, reszta masła, cząbrem, pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, natką pietruszki.
  4. Następnie dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy i farszem wypełniamy kurczaka. Pieczemy w trzech etapach.
  5. Najpierw przez 15 minut w temp. 220°C, następnie przez 35 minut w temp. 175°C i na koniec jeszcze w temp. 155°C około 25 minut.
  6. Po upieczenie kurczaka przykrywamy go folią i dajemy mu odpocząć.
  7. Brusznicę karmelizujemy na cukrze i łączymy z sosem z pieczenia kurczaka.
  8. Dodajemy śmietanę i na koniec musztardę.
  9. Sos podajemy do Kurczaka Zagrodowego.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

2 Komentarzy

Skomentuj Ewa Sobkowicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.