Kurczak w sosie barbecue

kurczak w sosie barbecue

Plan na to danie mamy taki:

1. przygotowujemy sos barbecue

2. marynujemy w nim kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia, piersi, co chcecie)

3. pieczemy mięso

4. zajadamy się pysznym obiadem

Do dzieła więc, marynujmy i pieczmy. Lub grillujmy, bo tak przygotowane mięso idealnie nadaje się do grillowania.

Smacznego.

:)

KURCZAK W SOSIE BARBECUE
Napisz recenzję
Drukuj
*dla dwóch osób
  1. 6 podudzi kurczaka (z hodowli ekologicznej)
  2. 200 ml sosu barbecue
  3. (dodatkowo: kawałki papieru + sznurek - do przewiązania kostek kurczaka)
PRZYGOTOWANIE
  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, przekładamy do naczynia.
  2. Marynujemy go przez godzinę w sosie barbecue.
  3. Po godzinie strzepujemy nadmiar sosu, przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego lub na grillową tackę.
  4. Kurczaka pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia smarujemy kurczaka marynatą i sosem, który powstał przy pieczeniu.
Uwagi
  1. Kurczaka możemy również grillować - bezpośrednio nad średnim żarem, w specjalnym naczyniu przy zamkniętej pokrywie grilla ( po ok. 10 minut z każdej strony). W połowie grillowania skrapiamy kurczaka pozostałą marynatą.
  2. Jeśli chcemy zabrać kurczaka na piknik, warto jego upieczone kostki zawinąć w papier i przewiązać choćby sznurkiem. Dzięki temu będzie się go łatwiej i czyściej jadło :)
Adapted from "Grilluję, bo lubię" Torsten Hullsmann
Adapted from "Grilluję, bo lubię" Torsten Hullsmann
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kurczak w sosie barbecue

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.