Kurczak w sosie klonowo-sojowym i sezamie

KURCZAK-W-SOSIE-KLONOWO-SOJOWYM

Marynata to podstawa tego dania. Słodki i gęsty syrop klonowy połączony z sosem sojowym, imbirem i sezamem nadaje charakter. Syrop klonowy podczas pieczenia karmelizuje się. Mięso jest soczyste i pyszne.

Do przygotowania tego dania użyłam kawałków (podudzia) kurczaka bez kości. W taki właśnie sposób możecie zamarynować też piersi. 

Kurczaka podałam z batatami pieczonymi w sezamie.

KURCZAK W SOSIE KLONOWO-SOJOWYM
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. Kawałki kurczaka (podudzia, piersi - 3, 4 sztuki)
marynata
  1. 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  2. 3-4 łyżki sosu sojowego
  3. 3-4 łyżki syropu klonowego
  4. łyżeczka imbiru
  5. 3 łyżki sezamu
dodatkowo
  1. limonka
  2. kolendra
PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą sosy, oliwę, imbir.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i chowamy do lodówki na ok. godzinę.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  4. Po tym czasie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, przelewamy marynatę, dodajemy sezam.
  5. Kurczaka przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy go ok. 40-50 minut. Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia, odkrywamy folię.
  6. W międzyczasie, podczas pieczenia, kurczaka możemy kilka razy przewracać i polewać sosem.
  7. Po upieczeniu skrapiamy kurczaka sokiem z limonki, oprószamy świeżą kolendrą.
Uwagi
  1. Czas pieczenia drobiu zależy od jego wielkości i rodzaju. Piersi i skrzydełka pieczemy ok. 30 minut, kawałki większe - 50 min do godziny.
  2. Sprawdzajmy czy mięso jest miękkie.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
KURCZAK-W-SYROPIE-KLONOWYM-I-SOSIE-SOJOWYM

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *