KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWO-BALSAMICZNYM

KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWO – BALSAMICZNYM Mięso w sosie z pomarańczy, podlane octem balsamicznym, z nutą miodu i ziół to mega ekspresowy pomysł na obiad. Piersi z kurczaka jedliśmy z ziemniakami pieczonymi w śmietanie. 

Zamiast pomarańczy do tego przepisu można wykorzystac np. jabłka. Zarówno pomarańcze jak i jabłka bardzo lubią się z mięsem i ziołami.

SKŁADNIKI (na 4 soby):

    * 4 kawałki kurczaka (piersi)

    * sól, pieprz

    * oliwa z oliwek

    * 3-4 łyżki mioduKURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWO – BALSAMICZNYM

    * pomarańcza

    * 6 łyżek octu balsamicznego

    * łyżka sezamu

    * zioła: oragano, tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka, myjemy, suszymy, ewentualnie porcjujemy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Przez kilka minut podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie dolewamy miód. Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok – dodajemy do kurczaka. Z drugiej połowy pomarańczy wycinamy cząstki (filetujemy owoc, tak by nie było skórki i błonek) – dodajemy do mięsa. Całość mieszamy do połączenia smaków. Mięso podlewamy octem balsamicznym, dodajemy świeże zioła, np. oregano, posypujemy sezamem.

Wszystkie składniki trzymamy kilka minut na patelni. Kurczak połączy się z sosem, smaki przegryzą.

Mięso w sosie pomarańczowo-balsamicznym podajemy z pieczonymi ziemniakami, ozdabiamy ziołami.

 

Pozdrowienia, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *