KURCZAK Z POREM I CYTRYNĄ

kurczak z porem i cytryną

Lubię takie podudzia. Natarte solą, czosnkiem, cytryną, masłem i ziołami. Ułożone na porach pięknie upieką się  na złoto. Kurczaka podlewamy winem. Połączenie wina z masłem, cytryną i ziołami sprawi, że uzyskamy pyszny sos  – do porów i do kurczaka.

Do kurczaka z porem i cytryną polecam wino  Misery and Mountains Arrows and Bows Collioure Blanc 2013 od Collectif Anonyme.

KURCZAK Z POREM I CYTRYNĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
*dla 2 osób
  1. 2 podudzia kurczaka
  2. 1 łyżka soli
  3. 4 łyżki masła
  4. 1 łyżka papryki słodkiej
  5. 2 cytryny
  6. 1 główka czosnku
  7. świeże zioła (tymianek, oregano, cząber)
  8. 2 pory
  9. pół szklani białego, wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE
  1. Podudzia myjemy i osuszamy.
  2. W moździerzu ucieramy masło z solą, papryką i czterema ząbkami czosnku (resztę czosnku w łupince odkładamy).
  3. Kurczaka dokładnie nacieramy masłem z solą, papryką i czosnkiem. Na kurczaku układamy kawałki cytryny, odkładamy wszystko.
  4. Pora oczyszczamy, kroimy na kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Pora podlewamy winem. Układamy na nim kawałki czosnku (może być w łupince), cząstki sparzonej cytryny) i kurczaka.
  6. Dodajemy gałązki świeżych ziół. Całość możemy delikatnie przemieszać. Na kurczaku możemy również ułożyć kawałeczki masła.
  7. Zostawiamy kurczaka na ok. godzinę.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  9. Podudzia pieczemy ok. godziny - w zależności od wielkości.
  10. Skórka powinna być chrupiąca, kurczak miękki.
  11. Podczas pieczenia możemy kilka razy polewać kurczaka sosem z dołu naczynia.
Uwagi
  1. Całą główkę czosnku możemy przekroić na pół i upiec w łupince. Czosnek podczas pieczenia ładnie zmięknie. Po upieczeniu sam będzie wchodził z łupinki :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kurczak z porem i cytryną kurczak z porem i cytryną kurczak z porem i cytryną

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *