Kuskus z kaczką i grillowaną śliwką

kuskus z kaczką i grillowaną śliwką

Przepisy na piersi kacze mam dwa. Jeden zakłada wolne pieczenie w 120 stopniach. Drugi wykorzystuję, gdy nie mam za wiele czasu, bo banda głodomorów czeka na jedzenie. Zamarynowane wcześniej kacze piersi obsmażam więc krótko na patelni, a następnie piekę ok. 15 minut w 200 stopniach. Tak potraktowana kacza pierś jest cudownie różowa w środku i rozpływa się w ustach.

Kuskus razowy podałam z blanszowanym jarmużem, zrumienionymi orzechami i grillowanymi śliwkami.

Kuskus z kaczką i grillowaną śliwką idealnie smakuje ze śliwkowym sosem. Tak przygotowany kuskus jest pysznym daniem. Do dzieła więc :)

Kuskus z jarmużem, orzechami, kaczką i grillowaną śliwką
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
  1. kubek kuskusu razowego
  2. kubek bulionu
  3. kubek liści jarmużu
  4. garść orzechów włoskich
  5. pierś kaczki
  6. sól, pieprz - do natarcia kaczki
  7. 3 łyżki sosu sojowego
  8. 1 łyżeczka tartego imbiru
  9. pół limonki
  10. 6 śliwek
sos
  1. 2 łyżeczki konfitury śliwkowej
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżeczka musztardy
  4. 3 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kaczki myjemy, osuszamy. Nacinamy skórkę piersi kaczki uważając by nie przeciąć mięsa.
  2. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, imbirem. Dodajemy sos sojowy, łyżkę konfitury śliwkowej i sok z połowy limonki. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy na minimum godzinę.
  3. Przed obróbką, kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  5. Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy do wchłonięcia. Kuskus przygotowujemy w proporcji 1:1. Jeśli nie mamy bulionu, zalewamy go wodą i doprawiamy do smaku.
  6. Kaczkę smażymy na patelni skórą do dołu przez ok 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i dosmażamy 2 minuty. Ponownie przewracamy na drugą stronę i smażymy po 1 minucie.
  7. Tak obsmażoną kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  8. Jeśli pierś kaczki jest wyjątkowa gruba, wydłużamy czas w piekarniku do 20 minut.
  9. Jarmuż myjemy, wycinamy błonki, rwiemy na małe kawałki. Jarmuż zalewamy wrzątkiem na ok 2-3 minuty, odcedzamy, odstawiamy.
  10. Orzechy prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
  11. Śliwki myjemy, kroimy na pół, grillujemy na patelni.
  12. Aby przygotować sos mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, miód, musztardę i konfiturę śliwkową. Całość porządnie roztrzepujemy (możemy np. w słoiku) do połączenia się składników.
  13. Upieczoną pierś kaczki wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej odpocząć ok. 2-3 minuty. Po tym czasie pierś kaczki kroimy na cienkie paski.
  14. Kuskus mieszamy z jarmużem i orzechami, nakładamy na talerze.
  15. Dokładamy pociętą w paski pierś kaczki oraz grillowaną śliwkę.
  16. Całość polewamy sosem.
Uwagi
  1. Obsmażenie piersi kaczki i pieczenie jej ok. 15 minut w piekarniku sprawi, że mięso w środku będzie różowe.
  2. Jeśli mięso kaczki będzie dla Was zbyt krwiste, podpieczcie je dłużej w piekarniku.
  3. Kuskus z jarmużem, orzechami, śliwkami i kaczką można odgrzewać i podgrzewać, ale doskonale smakuje również na zimno.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
kuskus z kaczką i grillowaną śliwką kuskus z kaczką i grillowaną śliwką

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *