Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym

Nie sądziłam, że smażone kwiaty bzu w cieście naleśnikowym mogą być tak pyszne! Są słodkie i chrupiące – to kapitalny deser! Całość oprószcie cukrem pudrem. Dodatkowo podałam kwiaty na świeżych truskawkach :)

Więcej o kwiatach czarnego bzu przeczytacie TU.

*jemy usmażone kwiaty, łodyżki odkładamy/wyrzucamy

Kwiaty bzu w cieście naleśnikowym
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
  1. baldachy bzu
  2. szklanka mąki
  3. 3/4 szklanki mleka
  4. 1/4 szklanki wody gazowanej
  5. jajko
  6. szczypta soli
  7. cukier puder
  8. truskawki (opcjonalnie)
  9. olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Aby przygotować ciasto naleśnikowe do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę gazowaną, wbijamy jajo i dodajemy sól.
  2. Całość miksujemy lub mieszamy trzepaczką na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Oczyszczone z robaczków baldachy bzu* pojedynczo maczamy w cieście naleśnikowym.
  5. Ciastu pozwalamy spłynąć i takie baldachy kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  6. Baladachy bzu w cieście naleśnikowym smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
  7. Usmażone kwiaty rozkładamy na ręczniku papierowym - odsączamy je z tłuszczu.
  8. Przed podaniem oprószamy całość cukrem pudrem.
  9. Usmażone w cieście naleśnikowym kwiaty bzu możemy również podać na truskawkach - na dnie talerza rozkładamy umyte i pokrojone truskawki, na nie kładziemy usmażone kwiaty i całość oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi
  1. *aby pozbyć się robaczków z kwiatów wystarczy, że rozłożymy baldachy np. na blacie i zostawimy je tak na ok godzinę.
  2. *nie jemy łodyg - jemy same usmażone kwiaty
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *