Łatwe ciasto drożdżowe

 

Łatwe ciasto drożdżowe jest tak łatwe, że aż nie do wiary. Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo. Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Nie od dziś bowiem wiadomo, że drożdże są kapryśne, do drożdży trzeba mieć dzień i miłość. Taka to więc dla Was miła niespodzianka – kapitalny przepis na łatwe ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Przepis dostałam od mojej rościńskiej sąsiadki, za to super koleżanki – Magdy. Magda piecze łatwe ciasto drożdżowe za każdym razem kiedy jest w Rościnie i tuczy nim nas wszystkich :)

Ciasto jest pięknie wysokie, delikatne, najlepiej smakuje z mnóstwem owoców i toną kruszonki. Wspaniale kusi gdy jest jeszcze ciepłe, lecz później też smakuje wybornie.

Zapiszcie sobie ten przepis i postępujcie zgodnie z planem – ważna jest tu kolejność. A w skrócie – by przygotować takie ciasto wystarczy warstwowo układać składniki i dać im spokój na 2, 3 godziny. Następnie składniki (które baaardzo się rozmnożą) należy wymieszać, przełożyć do formy wraz z owocami i kruszoną i zapiec. I to już koniec. Taki to przepis :) Do dzieła!

Jesteście spragnieni super słodkich przepisów? Mam dla Was świetną informację :)

Dla wszystkich miłośników wypieków przygotowałam słodkiego ebooka. Będzie mi szalenie miło jeśli go pobierzecie. Ebook “16 ulubionych ciast Odczaruj Gary” to zbiór wszystkich słodkich klasyków i pomysły na ich wykorzystanie. To przepis na biszkopt królewski i doskonały tort. Zerknijcie na stronę :) dziękuję!

 

POBIERZ EBOOKA ODCZARUJ GARY —-> KLIK

 

 

PRZEPIS:

10 dag drożdży

1 szklanka cukru

4 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki oleju

4 szklanki mąki pszennej tortowej

1 cukier z wanilią

1/2 łyżeczka soli

1 kg sezonowych owoców – np. śliwek

kruszonka: 100g cukru, 100 g masła, 100 g mąki

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy sporą miskę i bawełnianą ściereczkę.

Na dno miski kruszymy drożdże.

Drożdże zasypujemy cukrem.

Dodajemy roztrzepane jajka.

Wlewamy mleko.

Dolewamy olej.

Całość zasypujemy mąką.

Dodajemy cukier z wanilią i sól.

Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie mieszamy wyrośnięte ciasto.

Formę do ciasta lub blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Wymieszane ciasto wykładamy na papier do pieczenia.

Na cieście układamy ulubione owoce.

Przygotowujemy kruszonkę – palcami w misce rozcieramy cukier, mąkę i masło.

Na wierzch ciasta dodajemy kruszonkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciasto pieczemy godzinę.

Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

23 Komentarzy

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.