LEMBAS – CHLEBEK ELFÓW

LEMBAS - CHLEBEK ELFÓWBardzo łatwo jest zapanować nad wyobraźnią 9 – latka. Mój syn Karol niekiedy jest Vaderem, innym razem czaruje jak Harry Potter. Aktualnie nie ma świata poza Władcą Pierścieni… Wakacje Karol chce spędzić w Mordorze, szuka wciąż idealnej obrączki, która ma ocalić świat, nasza papuga nazywa się Frodo…

Postanowiłam zrobić Mu niespodziankę i korzystając z przepisu ze strony http://www.frommovietothekitchen.pl upiekłam chleb, który pieką tylko Elfy i tylko dla Elfów :)

Karol chlebkiem był zachwycony, choć liści do zwinięcia chlebka nie znaleźliśmy… :) Przygotowanie jest proste, smak ciastkowy, radość Karolowa obłędna :)

LEMBAS - CHLEBEK ELFÓWSKŁADNIKI:

* 2, 2,5 szklanki mąki

* garść rodzynek, orzechów, dodałam też migdały

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 jajko

* pół szklanki mleka

* 3 łyżki miodu

* pół szklanki cukru pudru

LEMBAS - CHLEBEK ELFÓWPRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, miód i jajko – miksujemy całość. Mokre składniki łączymy z suchymi. Dodajemy orzechy, migdały, rodzynki i ponownie wszystko mieszamy. Ciasto w konsystencji powinno być zwarte, tak by można było je rozwałkować. Jeśli jest z tym problem, proszę podsypać ciasto mąką.

Ciasto wałkujemy i wycinamy kwadraty. Nakłuwamy kwadraty widelcem (tak robiły Elfy…). Chlebki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni ok 20, 30 minut- aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!

Asia (aktualnie mama Elfa) :)

LEMBAS - CHLEBEK ELFÓW

ps. Dziękuję Oli Borawskiej za informacje o przepisie :)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *