LEMON CURD

LEMON-CURD

LEMON CURD to nic innego jak prosty i pyszny krem cytrynowy. Mój lemon curd jest na maśle. Mogłoby się wydawać, ze przez to będzie ciężki. Nie jest. A to za sprawą soku z cytryny i skórki z cytryn otartej. Juz wiem, że będzie wspaniale smakował ukryty w babeczkach, mam tez na niego oko, kiedy myslę o tarcie z jagodami :)

 

 

LEMON CURD
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 cytryny
  2. 3 żółtka
  3. 80 g cukru
  4. 100 g masła
PRZYGOTOWANIE
  1. Cytryny zalewamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok - przelewamy wszystko do garnka.
  2. Garnek stawiamy na małym gazie.
  3. Dodajemy żółtka, cukier i masło. Podgrzewamy wszystko na malutkim ogniu stale mieszając.
  4. Masę trzymamy na ogniu do czasu aż zacznie gęstnieć, następnie przekładamy ją do wyparzonego słoika i chowamy do lodówki.
  5. Lemon Curd przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *