Lussekatter – szafranowe bułeczki z rodzynkami

Lussekatter

O Lussekatter poprosił mnie Jaś Zakrzewki – kolega mojego Karolka. Napisał „Ciociu, tylko Ty możesz je zrobić” i podesłał wszystkie informacje o bułeczkach. I zrobiłam :)

Lussekattter to szafranowe, słodkie bułeczki oryginalnie zwinięte w ślimak. Nie wymyśliłam przepisu na Lussekatter. Mam go ze strony – http://www.lilvienna.com/lussekatter/  (zawsze podawajcie źródło inspiracji, to ważne!)

Od siebie do szafranowych bułeczek dodałam rodzynki, które moczyłam w mleku z szafranem. Oryginalne szafranowe bułeczki mają tylko dwie rodzynki – dyskretnie umieszczone w środku zawijaska.

Lussekatter – szafranowe bułeczki piecze się w Szwecji 13 grudnia – na Dzień Świętej Łucji zwanym również dniem światła. Rodzynki w bułeczkach symbolizują oczy Świętej Łucji.

Bułeczki doskonale smakują w towarzystwie kakao, mleka lub grzańca. Najpyszniej smakują tuż po upieczeniu. Można je mrozić.

Lussekatter

Lussekatter
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na 8 -10 bułeczek
  2. 95 ml mleka
  3. 1/2 łyżeczki szafranu
  4. garść rodzynek
  5. 80 ml mleka
  6. 10 g świeżych drożdży
  7. 50 g masła
  8. żółtko jaja
  9. 50 g cukru
  10. szczypta soli
  11. 320 g mąki
PRZYGOTOWANIE
  1. 95 ml mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy szafran i rodzynki. Podgrzewamy chwilę, wyłączamy gaz i całość zostawiamy na 15 minut.
  2. W misce łączymy drożdże, cukier, lekko ciepłe mleko i garść mąki. Zaczyn mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Do sporej miski wlewamy mleko z szafranem (możemy odłożyć 2 łyżki do posmarowania bułeczek) i rodzynkami oraz wyrośnięty zaczyn.
  4. Dodajemy żółtko jaja, miękkie masło, szczyptę soli i zaczynamy dosypywać mąkę.
  5. Wyrabiamy ciasto. Powinno był gładkie i sprężyste.
  6. Gdyby było zbyt wilgotne, możemy dosypać odrobinę mąki.
  7. Przygotowane ciasto zostawiamy na dwie godziny w ciepłym miejscu. Powinno ładnie urosnąć.
  8. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i kroimy na 8-10 równych części.
  9. Każdą część ciasta rolujemy do uzyskania 20-30 cm wałeczka.
  10. Wałeczek zwijamy w ślimaka - jeden koniec w jedną stronę, drugi koniec w przeciwną.
  11. Na środek ślimaczka wkładamy rodzynkę, z drugą robimy to samo.
  12. Tak przygotowane ślimaki odkładamy na 30 do 40 minut w ciepłe miejsce.
  13. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół).
  14. Bułeczki smarujemy albo roztrzepanym żółtkiem, albo mlekiem z szafranem, które odlaliśmy.
  15. Bułeczki pieczemy 10-12 minut do momentu aż będą pięknie złote.
Adapted from LittleVienna.com
Adapted from LittleVienna.com
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Lussekatter Lussekatter Lussekatter Lussekatter Lussekatter

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *