Majonez domowy

Odkąd pamiętam moja Mama majonez robiła sama. Zawsze tak samo. To chyba dlatego tak bardzo go lubię. Uwielbiam frytki z majonezem, pizzę z majonezem, mam też nocne napady głodu na jajka na twardo z majonezem!

Kiedy tylko dostaję nowe przepisy urozmaicające majonez, natychmiast je wykorzystuję.

Zróbcie własny majonez, jest przepyszny!

Zapraszam do zakupu książek, których jestem autorką. W jednej z nich jest ten przepis :)

Domowy majonez
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 1 jajko
  2. 2 płaskie łyżki musztardy
  3. sok z połowy cytryny
  4. sól, pieprz, cukier – szczypta, do smaku
  5. ok. szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko myjemy, wbijamy do miski miksera.
  2. Dodajemy musztardę, zaczynamy ubijać na wolnych obrotach.
  3. Dodajemy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – ubijamy.
  4. Powolutku, małym strumieniem zaczynamy wlewać olej.
  5. Majonez zacznie nabierać kremowej konsystencji.
  6. *Oliwę wlewamy dosłownie po kilka kropelek – malusieńkim strumykiem.
Uwagi
  1. Majonez bazyliowy
  2. *do domowego majonezu dodajemy 3 stołowe łyżki domowego pesto z bazylii
Adapted from Mama Jola
Adapted from Mama Jola
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.