FILM – makaron z brukselką, pancettą i ziołami

Makaron Lubella z brukselką pancettą i ziołami to idealna propozycja obiadowa, którą możecie sprytnie spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. 

Zapraszam do obejrzenia filmu :)

Realizacja: Robert Danieluk

Makaron z brukselką, pancettą i ziołami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. dla 2-3 osób
  2. pół paczki makaronu Lubella świderki nr 19
  3. 20 brukselek
  4. 15 dag pancetty
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. 2 ząbki czosnku
  7. garść świeżych ziół (oregano, tymianek)
  8. garść parmezanu
  9. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente w posolonym wrzątku, odcedzamy, odstawiamy wraz z kubkiem wody, w której gotował się makaron.
  2. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki.
  3. Brukselki myjemy, kroimy na pół, na ćwiartki.
  4. Pancettę kroimy w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy czosnek uważając by się nie spalił.
  6. Dodajemy pancettę, podsmażamy ją.
  7. Wrzucamy brukselki, smażymy całość kilka minut aż smaki się przegryzą.
  8. Dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy wszystko.
  9. Jeśli makaron będzie zbyt suchy, możemy delikatnie podlać go wcześniej odlaną wodą.
  10. Po chwili, kiedy wszystko zmiesza się ze sobą, dodajemy zioła, solimy, pieprzymy do smaku.
  11. Makaron przekładamy do pudełka i obficie posypujemy tartym parmezanem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *