Makaron z burakami i orzeszkami

Makaron z burakami i orzeszkami

Dziś Światowy Dzień Buraka! A z racji tego, że kocham buraki sercem cały, dzielę się z Wami kolejnym, pysznym, buraczanym przepisem.

Pieczone buraki piekę na potęgę. Dodaję je do obiadu, sałatek, koktajli itp itd. Dziś padło na makaron Lubella z salsą verde i pieczonymi burakami. Ale to nie wszystko. Okazało się, że pieczone buraki kapitalnie smakują z prażonymi orzeszkami. Kozi ser i kolendra powalają w tym zestawie na kolana.

Proponuję więc przygotować taką makaronową pyszność, ukryć ją w słoiku i ruszyć w świat! Na podbój jakiegoś buraka :)

Przepis na salsę verde znajdziecie TU.

Makaron z burakami i orzeszkami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. porcja dla 2 osób
  2. 100 g makaronu Lubella penne rigate pióra nr 17
  3. salsa verde*
  4. 2 duże, upieczone buraki
  5. 100 g sera koziego
  6. garść kolendry
  7. kubek orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z salsą verde.
  2. Buraki obieramy i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Możemy polać je oliwą z oliwek i oprószyć solą.
  3. Po upieczeniu buraki kroimy na kawałki, dodajemy do makaronu.
  4. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
  5. Do makaronu i buraków dodajemy orzeszki, mieszamy całość.
  6. Na koniec do sałatki dajemy kozi ser i kolendrę.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 Makaron z burakami i orzeszkami Makaron z burakami i orzeszkami Makaron z burakami i orzeszkami Makaron z burakami i orzeszkami Makaron z burakami i orzeszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.