Makaron z groszkiem i kotlecikami cielęcymi

makaron z groszkiem i kotlecikami cielęcymi

Makaron z groszkiem, w sosie śmietanowym, z małymi, cielęcymi kotlecikami to obiad dla całej rodziny. Obiad szybki i syty, a dodatkowo pyszny.

Kotleciki przygotowałam z mięsa mielonego cielęcego. Możecie jednak zrobić takie kotleciki wykorzystując dowolne mięso, np. z indyka. Oczywiście najlepiej jeśli zmielicie je sami. 

Groszek kupiłam mrożony + dodatkowo groszek baby kupiony w Lidlu. Całość skąpana jest w sosie śmietankowym podrasowanym białym winem i porem. Świeżo mielony pieprz to ostatni, obowiązkowy punkt przy przygotowaniu tego dania.

Smacznego :)

MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWYM Z GROSZKIEM I KOTLECIKAMI CIELĘCYMI
Napisz recenzję
Drukuj
dla 4 osób
  1. 300 g makaronu (np. kokardki)
  2. kotleciki (ok 20 sztuk)
  3. 500 g mielonego mięsa (cielęcina, indyk)
  4. 1 jajko
  5. 1 cebula
  6. 1 czerstwa bułka + woda do namoczenia bułki
  7. sól, pieprz
  8. olej do smażenia
sos
  1. 1 por (biała część)
  2. 1 łyżka masła
  3. kubek mrożonego, zielonego groszku
  4. garść zielonego groszku baby (opcjonalnie)
  5. 400 ml śmietanki 30%
  6. 100 ml białego wina
  7. na koniec: świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
Kotleciki
  1. Mięso na kotleciki przekładamy do miski.
  2. Do mięsa dodajemy jajko, sól i pieprz.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy do miękkości na patelni na dwóch łyżka oleju, dodajemy do mięsa.
  4. Bułkę zalewamy wodą. Kiedy będzie miękka, dodajemy ją do mięsa wraz z trzema łyżkami wody.
  5. Mięso wraz z dodatkami porządnie wyrabiamy, formujemy malutkie kotleciki.
  6. Uformowane kotleciki smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
  7. Usmażone kotleciki przekładamy na talerz.
Sos
  1. Por oczyszczamy, płuczemy, kroimy w cienkie plastry, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu por straci ostrość.
  2. Na patelni podsmażamy masło, wrzucamy por, a po chwili groszek. Po ok. 5 minutach całośc zalewamy winem i mieszamy. Po kolejnych 3 - 4 minutach na patelnię wlewamy małym strumieniem śmietankę. Mieszamy wszystko o doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Sos trzymamy na małym gazie. Powinien lekko bulgotać i redukować się.
  4. Po ok. 10 minutach do sosu dodajemy makaron oraz kotleciki. Mieszamy całość.
  5. Podgrzewamy sos, makaron i kotleciki ok. 5 minut.
  6. Kiedy smaki się przegryzą, makaron pokryje sosem, a groszek zmięknie, wykładamy całość na talerz.
  7. Danie na talerzu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
makaron z groszkiem i kotlecikami cielęcymi makaron z groszkiem i kotlecikami cielęcymi makaron z groszkiem i kotlecikami cielęcymi

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.