FILM – makaron z krewetkami i pomidorami

Dziś świętujemy Dzień Makaronu. A z Lubellą uczynimy to najlepiej! Zapraszam po pyszny przepis i film na makron z krewetkami i pomidorami.

Takie krewetki od zawsze przygotowuje mój ukochany Tata. Nauczył się wszystkiego od Fabio, którego poznał w Hamburgu u Vincenzo Andronaco. Makaron z krewetkami i pomidorami pachnie Włochami, jest cudownie pyszny, a przygotowanie go zajmie nam dosłownie chwilę. Sami spójrzcie!

Makaron z krewetkami i pomidorami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. makaron Lubella gniazda wstęgi nr 57 Papardelle (pół opakowania)
  3. 5 łyżek oliwy z oliwek
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 papryczka chili
  6. 8 krewetek tygrysich
  7. puszka pomidorów pelati
  8. sól morska
  9. świeżo mielony pieprz
  10. natka pietruszki (garść)
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente w posolonym wrzątku, odcedzamy. Odkładamy go i zostawiamy ok. pół kubka wody z gotującego się makaronu.
  2. Czosnek siekamy.
  3. Z papryczki usuwamy pestki, siekamy ją.
  4. Krewetki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą.
  5. Na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i chili.
  6. Kiedy całość zacznie pachnieć, dodajemy krewetki.
  7. Kiedy krewetki zmienią kolor z szarych na pomarańczowe (trwa to dosłownie chwilę, obserwujmy je), na patelnię wrzucamy pomidory.
  8. Jeśli nasze pomidory są całe, możemy rozdrobnić je na kawałki.
  9. Całość mieszamy chwilę, aż smaki połączą się.
  10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy makaron.
  11. Makaron mieszamy, aż każda wstążka pokryje się sosem.
  12. Jeśli całość jest zbyt gęsta, możemy dolać wody, którą odlaliśmy z gotowania makaronu.
  13. Gotowe danie solidnie posypujemy posiekaną pietruchą.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 Autorem filmu jest Robert Danieluk.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *