MAKARON Z ŁOSOSIEM I GROSZKIEM

makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietankowym

Jeśli będziecie mieli ugotowany makaron i przygotowane składniki, przygotowanie tego dania zajmie Wam  10 minut.

Makaron (świderki/penne) chłonie wszystkie smaki sosu, który pachnie masłem, winem, śmietanką, cytryną i ziołami. Delikatny łosoś pięknie pasuje do jędrnego groszku. Świeżo mielony pieprz to pozycja obowiązkowa tuż przed podaniem dania.

Oto instrukcja krok po kroku, dzięki której w chwil kilka będziecie mieli gotowy makaron z łososiem i groszkiem.

MAKARON Z ŁOSOSIEM I GROSZKIEM W SOSIE ZE ŚMIETANKI I WINA
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *porcja dla 1 osoby
  2. 100 g makaronu (penne, świderki)
  3. 100 g świeżego łososia
  4. 1 szalotka (lub mała cebulka)
  5. 1 łyżeczka masła
  6. 100 ml śmietanki 30%
  7. 100 ml białego, wytrawnego wina
  8. kilka gałązek tymianku (2-3)
  9. pół cytryny
  10. pół kubka świeżego groszku (lub mrożonego, nie z puszki!)
  11. sól morska
  12. świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, odstawiamy.
  2. Szalotkę kroimy w cienkie plasterki (cebulę w kostkę).
  3. Rozgrzewamy masło, podsmażamy szalotkę (2-3 minuty).
  4. Do szalotki wlewamy wino, trzymamy całość na średnim ogniu (2-3 minuty).
  5. Dolewamy śmietankę, energicznie mieszamy całość.
  6. Łososia myjemy, kroimy w dowolne kawałki.
  7. Łososia dodajemy do szalotki, wina i śmietanki, mieszamy.
  8. Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy obrany z gałązek rozmaryn. Mieszamy.
  9. Dodajemy groszek i makaron.
  10. Całość podgrzewamy 3-4 minuty.
  11. Solimy do smaku.
  12. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  13. Na talerzu możemy podać makaron z ćwiartką cytryny.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietankowym makaron z łososiem i groszkiem w sosie śmietankowym

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *