Makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami

makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami

makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami

To już ostatnie dni szparagowego szału. Była tarta ze szparagami, był quiche, były szparagi zapiekane i nawet risotto ze szparagami. Moje serce skradł pęczak ze szparagami i salsą verde, a dziś czas na makaron ze szparagami. Ale nie taki zwykły, bo podkręcony pomidorami – pieczonymi. Pieczone pomidory pachną dobrą oliwą i ziołami. Piekłam je razem z czosnkiem (w łupinkach), który po upieczeniu staje się cudownie miękki. Idealnie pasował do całości.

Pomidory z czosnkiem, solą i ziołami upiekłam, szparagi przesmażyłam, a makaron ugotowałam. I wyszło pyszne danie. Jeśli chcecie, do tak przygotowanego makaronu możecie dodać plastry szynki parmeńskiej – świeżej lub lekko przesmażonej.

Smacznego!

MAKARON ZE SZPARAGAMI I PIECZONYMI POMIDORAMI
Napisz recenzję
Drukuj
*dla 3 - 4 osób
  1. 300 g makaronu (np. pasta fresca z Lidla, taglaitelle, papardelle itp)
  2. pęczek szparagów (ok. 200 g)
  3. ok. 15-20 pomidorków koktajlowych
  4. 5 ząbków czosnku w łupince
  5. kilka gałązek tymianku
  6. sól morska
  7. oliwa z oliwek
  8. parmezan
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, odstawiamy.
  2. Pomidorki myjemy, wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z ząbkami czosnku w łupinkach. Całość polewamy oliwą z oliwek (4-5 łyżek), oprószamy solą morską i tymiankiem. Dłońmi mieszamy pomidorki tak, aby pokryły się oliwą, solą i ziołami. Pomidory zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
  3. Szparagi dokładnie płuczemy. Odcinamy im zdrewniałe końcówki. Jeśli są grube, obieramy je cieniutko. Chudych nie obieramy. Szparagi kroimy na kawałki.
  4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szparagi, solimy je, przesmażamy 4-5 minut, odkładamy.
  5. Na patelnię po szparagach wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dorzucamy upieczony czosnek (wyciskamy go z łupinek), a po chwili dodajemy makaron. Mieszamy całość.
  6. Dokładamy szparagi. Przesmażamy całość minutę do połączenia smaków.
  7. Na koniec wrzucamy upieczone pomidory wraz z ziołami i całym sokiem.
  8. Makaron oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  9. Podajemy go z płatkami parmezanu.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.