Makowczyki

małe-makowce

Wiem co najbardziej lubię w makowcu – masę makową, to jasne. Im jej więcej, tym lepiej. Musi być przygotowana od serca.

Pamiętam swój pierwszy makowiec. Masy było tyle, że wypłynęła z ciasta, a makowiec wyglądał jak Jabba ze Star Wars. To był jednak najpyszniejszy makowiec. Miał delikatne, cienkie ciasto i mokrą, bardzo aromatyczną masę makową.

Przepis na dzisiejsze makowczyki dostałam od mojej koleżanki Małgosi. Sprawa jest prosta – zamiast jednego makowca robimy kilka małych. Wyglądają cudownie, a dzięki temu, że zawijamy je w papier, masa nie zwiewa, a makowczyk zachowuje kształt.

Do świątecznych ciast polecam pyszne wina naturalne, którymi może pochwalić się w swojej ofercie Winoblisko.

 

MAKOWCZYKI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. ***CIASTO***
  2. 300 g mąki
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 20 g drożdży świeżych
  5. 3 żółtka
  6. 80 g cukru
  7. 100 g masła
  8. ***MAK***
  9. 2 szklanki maku
  10. olejek migdałowy lub esencja waniliowa
  11. 2 całe jajka
  12. miód – do smaku
  13. migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
  14. ***NA CIASTO***
  15. lukier (sok z pomarańczy + cukier puder)
  16. cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Mak namoczyć na noc, odsączyć, zmielić w maszynce 4 razy. Wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić.
  2. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i trochę cukru, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Żółtka ucieramy na parze wraz z pozostałym cukrem.
  4. Masło rozpuszczamy w osobnym garnuszku.
  5. Mąkę przesiewamy do miski.
  6. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowe, utarte żółtka, wyrabiamy całość mikserem. Na koniec dajemy rozpuszczone masło.
  7. Ciasto dzielimy na 3 części. Podsypując mąką, ciasto rozwałkowujemy na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy ok. 2 łyżki konfitury z pomarańczy. Na konfiturę nakładamy masę makową.
  8. Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijamy ciasto w rulonik (nie zwijamy pergaminu do środka).
  9. Tak zwinięte ciasto owijamy pergaminem (lub papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
  10. Po upieczeniu ozdabiamy ciasto lukrem i cukrem pudrem.
Adapted from Małgosia Koźluk
Adapted from Małgosia Koźluk
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
MAKOWCZYKI makowiec-świąteczny

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *