Małe cukinie zapiekane z mozzarellą i pomidorami

małe zapiekane cukinie z mozzarellą

Cukinie – żółte czy zielone, małe lub duże, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i ziołami to sposób na naprawdę szybki i letni obiad. Wszystkie smaki cudownie się łączą. Cukinie pachną oliwą, pomidorami i ziołami, a ciągnąca się, ciepła mozzarella w takim połączeniu smakuje wybornie.

Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.

CUKINIE ZAPIEKANE W POMIDORACH Z MOZZARELLĄ I ZIOŁAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
SKŁADNIKI
  1. Puszka pomidorów bez skórki
  2. Ząbek czosnku
  3. Sól morska
  4. Pieprz
  5. 6-9 małych cukinii (po 2-3 na osobę)
  6. kulka mozzarelli
  7. gałązki świeżego tymianku
  8. ok 6 pomidorków koktajlowych
  9. oliwa z oliwek
  10. sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  2. Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce, układamy na sosie pomidorowym.
  3. Mozzarellę kroimy w plastry, układamy pomiędzy cukiniami.
  4. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, dodajemy gałązki tymianku.
  5. Tak przygotowane danie zapiekamy ok. 20- 30 minut w 190 stopniach.
  6. Czas pieczenia zależy od rozmiaru cukinii. Cukinie po upieczeniu powinny być miękkie.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
zapiekane cukinie z mozzarellą, ziołami i pomidorami mini cukienie zapiekane w sosie pomidorowym

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *