Malinowy sernik z ricotty na zimno

malinowy sernik z ricotty na zimno

Tak jak truskawki kochają się w śmietanie i cukrze, kisiel w tartym jabłuszku i wiśnie szaleją za rumem, tak ricotta kocha nad życie maliny. Sprawdziłam to na własnym podniebieniu. To najszczersza i najprawdziwsza miłość!

Połączenie serka ricotta i malin w serniku na zimno to coś, co najlepszego wakacyjnie mogło  się przydarzyć.

I skoro tu o miłości sera i malin, tej największej, to głupio pisać, że to szybki romans, błyskawiczna miłość. Napiszę więc, zachowując ramy, że sernik przygotowuje się w mgnieniu oka! To naprawdę chwila pracy, a rozkosz niebiańska.

Zakochajcie się! :)

A.

 

MALINOWY SERNIK NA ZIMNO Z RICOTTY
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 20 min
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
3 hr
CAŁKOWITY CZAS
3 hr 20 min
SKŁADNIKI
  1. *na tortownicę o średnicy 18 cm
*spód
  1. 100g maślanych lub owsianych ciasteczek
  2. 2 łyżki masła
*masa
  1. 500 g ricotty
  2. 200 g śmietanki 36%
  3. 100 g cukru
  4. kubek malin
  5. 15 g żelatyny w proszku
  6. *dodatkowo
  7. maliny do ułożenia na serniku
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasteczka dobrze kruszymy (np. w worku foliowym) i mieszamy z roztopionym masłem.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ciasteczka wymieszane z masłem układamy na spodzie, dociskając je.
  3. Tortownicę z ciasteczkowym dołem wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
  4. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Taką w proszku zalewamy kilkoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  5. W mikserze mieszamy ricottę ze śmietanką i cukrem.
  6. Kiedy masa się połączy, dodajemy maliny i żelatynę.
  7. Mikser podczas mieszania rozdrobni maliny.
  8. Masę serowo-malinową wylewamy na ciasteczkowy spód.
  9. Na górze ciasta układamy maliny.
  10. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin (3-4), aby stężał.
Uwagi
  1. Mój sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm (ok. 8 porcji).
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
sernik malinowy na zimno pyszny sernik malinowy na zimno

 

4 Komentarzy

  • Ewa

    Mysle ze na Swieta Bozego Narodzenia bedzie wspanialym przysmakiem Ewa New York skomentuje po Swietach

  • SmacznegoKolego

    Pysznie wygląda. Skusiłam się i zrobiłam. Niestety masa mi się nie ścięła ? Zrobiłam wg przepisu. Podejrzewam że ser ricotta był zbyt luźny albo jednak za mało żelatyny. Nie odpuszczę kupię innej firmy ser i na 100%zrobię jeszcze raz. Bo choć nie stężał smak był absolutnie przepyszny. Pozdrawiam ?

    • Joanna

      Kurcze, mam właśnie opinie pół na pół. Niektórzy piszą, że super, mi też zawsze wychodzi, inni piszą i mówią, że mógłby być bardziej ścięty. Dopiszę to do przepisu :) Dziękuję za komentarz :)

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.