Beza z owocami i śmietanką bez laktozy

beza ze śmietanką bez laktozy

 

 Tę bezę przygotowałam dla Bartusia, który w niedzielę miał I Komunię Św. Oprócz dużej bezy, upiekłam też malutką. Bartek jest uczulony na mleko. Nie dodałam więc ani mascarpone ani śmietanki. Udało mi się kupić śmietankę 36% całkowicie bez laktozy, która świetnie się ubiła. Przed pieczeniem ozdobiłam ją malusimi cukrowymi serduszkami i kuleczkami.

Śmietankę kupiłam w sklepie ekologicznym.

Przyjęcie komunijne było śliczne, jedzenie przepyszne, a bezę Bartek zjadł całą :)

Do przygotowania bezy wykorzystałam mój sprawdzony przepis.

 

Opiszę go w skrócie i w punktach, bo to naprawdę nic trudnego :)

1. z 10 jajek odzielamy białka od żółtek

2. białka ubijamy na sztywną pianę dodajac małymi partiami podczas ubijania 440 g drobnego cukru

3. na koniec do piany dajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę octu

4. do ubitej piany dodajemy garść posiekanej gorzkiej czekolady

5. nagrzewamy piekarnik do 120 stopni

6. na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ubite białko i formujemy kształt – dowolny (ja szpatułką „wyciągam” pianę w górę). Obok dużej bezy uformowałam też mniejszą

7. dodajemy na pianę cukrowe ozdoby

8. w 120 stopniach bezę pieczemy przez 30 minut

9. zmmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bezę jeszcze przez 3 godziny – zostawiamy na całą noc w zamkniętym piekarniku

10. rano ubijamy śmietankę na sztywno (nie dodałam cukru)

11. nakładamy śmietankę na bezę, a na śmietance układamy owoce – takie, na jakie mamy ochotę :)

12. całość posypujemy gorzką czekoladą, przechowujemy w lodówce

SKŁADNIKI:

10 białek

440 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

garść posiekanej czekolady

posypki cukrowe

śmietanka bez laktozy 36%

dowolne owoce sezonowe

posiekana czekolada

 

Pozdrowienia :)

Asia

1 8 6 IMG_0045 

 

 

Print Friendly

Komentarze do “Beza z owocami i śmietanką bez laktozy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *