MARCHEWKOWE CIASTO PIERNIKIEM WYŁOŻONE

MARCHEWKOWE CIASTO PIERNIKIEM WYŁOŻONEBędę szczera- marchewkowe ciasto od zawsze kojarzyło mi się z barami wegetariańskimi, z plackiem bez smaku. Nigdy nie próbowałam go upiec, dopóki nie spróbowałam najpyszniejszego ciasta marchewkowego na świecie u Dorotki :-)

Ma pięknie rudy kolor, czuć w nim orzechy, migdały, smak podkreśla brązowy cukier, a polewa sprawia, że wygląda jak śniegiem oprószone. Oryginalny przepis pochodzi z kwestiasmaku.com. Od Dorotki recepturę dostałam już pozytywnie- serkowo zmodyfikowaną, a ja, chcąc podkreślić nadchodzące Święta, wzbogaciłam ciasto pierniczkami i skórką z pomarańczy.

 

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia- wystarczy kolejno wymieszać wszystkie składniki, następnie przełożyć wszystko kremem. Najtrudniejszym chyba elementem jest ścieranie marchewki ;-) Do dzieła!

SKŁADNIKI:

***CIASTO***

* 2 jajka

*200 g brązowego cukru

*150 ml oleju

*200 g marchewki (1 większa marchew)

*50 g migdałów (ewentualnie orzechów)MARCHEWKOWE CIASTO PIERNIKIEM WYŁOŻONE

*4 krążki ananasa (świeżego lub z puszki)

*50 g wiórków kokosowych

*200 g mąki

*1 łyżeczka cynamonu

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*1 łyżeczka soli

*1/2 łyżeczki proszku do pieczenie

*SPÓD*- 10-12 (opakowanie) pierników oblanych czekoladą z nadzieniem + łyżka masła

***MASA DO PRZEŁOŻENIA I NA WIERZCH***

*300 g cukru pudru (jeśli lubicie mniej słodkie, dajcie mniej cukru, zawsze można polewę dosłodzić)

*opakowanie śmietankowego serka Piątnicy

*50 g masła

*kostka czekolady (ja użyłam czekolady o smaku cynamon- jabłko, ale może być zwykła)

*skórka otarta z pomarańczy

MARCHEWKOWE CIASTO PIERNIKIEM WYŁOŻONEPRZYGOTOWANIE:

Jajka wbijamy do misy i ubijamy mikserem. Dodajemy cukier brązowy i całość miksujemy. Powoli dolewamy olej (partiami)- całość delikatnie miksujemy.

Ścieramy marchew, kroimy ananasa na kawałki i wraz z wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami (ja w Lidlu kupiłam już posiekane w słupki) dorzucamy do misy. Całość mieszamy.

Dodajemy mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia oraz sól- miksujemy na małych obrotach.

Czekoladowe pierniki siekamy nożem i mieszamy z masłem.

Blaszkę do pieczenia (20×25) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy naszą piernikową masę, a na nią wylewamy przygotowane ciasto.

Całość pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach.

Aby przygotować masę musimy utrzeć mikserem serek śmietankowy z masłem. Na końcu dodajemy cukier puder.

Po ostudzeniu, kroimy ciasto wzdłuż i smarujemy częścią masy. Pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu. Masę obsypujemy startą czekoladą (np. cynamonowo- jabłkową, lub po prostu zwykłą) oraz skórką otartą z pomarańczy. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Asia

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *