MARYNOWANE LIMONKI I PIECZONY ŁOSOŚ

MARYNOWANE LIMONKI I PIECZONY ŁOSOŚ

 Pieczony łosoś często gości na moim stole, a to dlatego, że Karol uwielbia go jeść polanego gęstym, słodkim sosem sojowym i oprószonego ziarnami sezamu.

Ten łosoś pachniał limonkami. Kupiłam w Marks&Spencer przepyszne marynowane limonki (LIMON PICKLE). Cząstki limonek pływały w gęstym sosie pachnącym kuminem. Wystarczy łyżeczka takiej marynaty by nadać rybie wspaniałego aromatu. Można jej również użyć do mięsa.

Lime pickle z Marks&Spencer kosztują ok. 10 zł, mają bardzo dobry skład, nie zawierają glutaminianu i są naprawdę pyszne.  

Możecie też sami przygotować kiszone/marynowane cytryny czy też limonki. Przepis znajdziecie TU.

MARYNOWANE LIMONKI I PIECZONY ŁOSOŚ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
35 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
20 min
CAŁKOWITY CZAS
35 min
SKŁADNIKI
  1. po ok. 100-150 g łososia na osobę
  2. ok. 6 łyżek sosu Teryiaki
  3. ok. 4 łyżeczek marynowanych limonek
  4. sól morska
  5. oliwa z oliwek
  6. cała limonka
  7. świeże zioła
  8. 3 łyżki sezamu
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Łososia myjemy, oczyszczamy ze skóry i ości, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do miski.
  3. Łososia marynujemy w sosie Teryiaki. Dodajemy również łyżkę marynowanych limonek oraz sól.
  4. Po kilkunastu minutach łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na każdą porcję ryby nakładamy łyżeczkę marynowanych limonek oraz plastry świeżej limonki.
  6. Całość oprószamy solą morską, skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy zioła i sezam.
  7. Łososia pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach (w zależności od grubości filetów).
Uwagi
  1. Łososia pieczonego z marynowanymi limonkami możemy podać z ryżem - dzikim lub jaśminowym.
  2. Ugotowany ryż możemy wymieszać z ziołami i skórką otartą z limonki. Będzie pysznie!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
MARYNOWANE LIMONKI I PIECZONY ŁOSOŚ MARYNOWANE LIMONKI I PIECZONY ŁOSOŚ

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *