Marynowane marchewki

Marynowanie warzyw jest super. Tak jak konserwowanie i kiszenie. Nagle okazuje się, że np. marchewka, którą znamy doskonale z surówek, pieczenia, z zupy czy z podgryzania na surowo, może być zwiewna, lekko słodka i lekko kwaśna. Przyznam się Wam szczerze, że zawsze kiedy tylko widzę, że jakichś warzyw nie przerobię, marynuję je. Robię tak z burakami, rzodkiewkami czy właśnie marchewkami.

Marynowane marchewki są doskonałym dodatkiem do kanapek, past, mięs czy grilla.

Przepis na marynowane marchewki znajdziecie w mojej książce :)

Marynowane marchewki
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na 1 słoik 1 l
  2. 4 spore marchewki
  3. szklanka octu
  4. szklanka cukru
  5. 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewki myjemy, obieramy.
  2. Posiłkując się obieraczką do warzyw ścinamy wstążki marchewki.
  3. W garnku, na małym ogniu zagotowujemy wodę, cukier i ocet.
  4. Wstążki przekładamy do garnka z zalewą.
  5. Na małym ogniu trzymamy marchewki około 15 minut.
  6. Tak przygotowane marchewki można od razu jeść.
  7. Przechowujemy je wraz z zalewą w słoiku, w lodówce.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

4 Komentarzy

  • Karo

    Czy może być ocet jabłkowy?

  • Milka

    GENIALNE! Super też z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i kilku goździków, jak stygło dodałam łyżeczkę miodu. Poezja ❣ Dzięki!!!!!

  • Gosia

    Potwierdzam, bardzo dobra, ale też skusiłam się na 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i 4 gożdziki i zrobiłam zalewę z połowy skałdników. Już przy 4 gożdzikach faktycznie je czuć także jak ktoś nie przepada za korzennymi to uważać :D. Dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.