Marynowane marchewki

Marynowanie warzyw jest super. Tak jak konserwowanie i kiszenie. Nagle okazuje się, że np. marchewka, którą znamy doskonale z surówek, pieczenia, z zupy czy z podgryzania na surowo, może być zwiewna, lekko słodka i lekko kwaśna. Przyznam się Wam szczerze, że zawsze kiedy tylko widzę, że jakichś warzyw nie przerobię, marynuję je. Robię tak z burakami, rzodkiewkami czy właśnie marchewkami.

Marynowane marchewki są doskonałym dodatkiem do kanapek, past, mięs czy grilla.

Przepis na marynowane marchewki znajdziecie w mojej książce :)

Marynowane marchewki
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na 1 słoik 1 l
  2. 4 spore marchewki
  3. łyżka ziaren kolendry
  4. 6 gałązek tymianku (może być cytrynowy)
  5. pół szklanki octu
  6. pół szklanki cukru
  7. szklanka wody
  8. Marchewki myjemy, obieramy. Posiłkując się obieraczką do warzyw ścinamy wstążki marchewki.
  9. Wstążki przekładamy do słoja.
  10. Ziarna kolendry prażmy na suchej patelni, dodajemy do marchewek.
  11. Do słoika dokładamy również tymianek.
  12. W dzbanuszku mieszamy ze sobą wodę, ocet i cukier.
  13. Kiedy cukier rozpuści się, zalewamy mieszanką marchewki.
  14. Marchewki przechowujemy w lodówce. Można je jeść już po kilku godzinach.
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewki myjemy, obieramy.
  2. Posiłkując się obieraczką do warzyw ścinamy wstążki marchewki.
  3. Wstążki przekładamy do słoja.
  4. Ziarna kolendry prażmy na suchej patelni, dodajemy do marchewek.
  5. Do słoika dokładamy również tymianek.
  6. W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem.
  7. Kiedy cukier rozpuści się, zalewamy mieszanką marchewki.
  8. Marchewki przechowujemy w lodówce. Można je jeść już po kilku godzinach.
Uwagi
  1. Jeśli denerwuje Was smak/zapach tymianku czy kolendry, pomińcie te składniki.
  2. Do gotującej się zalewy możecie wrzucić warzywa i gotować je przez 5-10 minut, a dopiero później przełożyć do słoika. Jest to opcja dla tych, którzy wolą bardziej miękkie warzywa :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *