Marynowane rzodkiewki

Marynowane marchewki znacie już z poprzedniego wpisu. Dziś na warsztat bierzemy rzodkiewki. Przełamiemy ich charakterność octem, złagodzimy cukrem. Zasada marynowania jest ta sama co przy marchewkach – pół szklanki octu, pół szklanki cukru, szklanka wody. I już. To super przepis, jest też w mojej super książce :)

Marynowane rzodkiewki
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 pęczki rzodkiewek
  2. pół szklanki octu
  3. pół szklanki cukru
  4. szklanka wody
PRZYGOTOWANIE
  1. Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście i ogonki.
  2. Listki możemy odłożyć – przygotujemy pesto z liści rzodkiewek
  3. Korzystając z mandoliny, alo cieniutkiej tarki, tniemy rzodkiewki w cienki plasterki.
  4. Rzodkiewki przekładamy do słoików.
  5. W garnuszku na niewielkim ogniu mieszamy ze sobą wodę, ocet i cukier.
  6. Kiedy cukier rozpuści się, zalewamy ciepłym płynem rzodkiewki.
  7. Rzodkiewki przechowujemy w lodówce.
  8. Fantastycznie łączą się z grillowanymi daniami czy warzywami.
  9. Wspaniale smakują z pastami, jako dodatek do chleba czy sałatek.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.